Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice (CROSBI ID 673545)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šimić, Nikolina ; Grljušić, Sonja ; Andrić, Luka ; Beraković, Ivica ; Ivić, Marko ; Novoselović, Dario
hrvatski
Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice
Proučavanje morfoloških svojstava zrna ozime pšenice ima veliki značaj u procesu oplemenjivanja. Pored najčešće procjenjivane mase sjemena, veličina i oblik zrna postaju sve značajnija svojstva od interesa u oplemenjivačkim programima, jer su uz masu najvažnije odrednice prinosa i kvalitete zrna. U novije se vrijeme analiza digitalnih zapisa pokazala vrlo učinkovitim alatom prikupljanja podataka o morfološkim svojstvima zrna. Cilj rada je bio istražiti osnovna morfometrijska svojstva sjemena (dužina, širina i površina) 20 sorti ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek (uzorak od 25 zrna/sorti) putem dvije metode: (I) fotografiranjem uzorka na polimeriziranoj crnoj glini uz LED rasvjetu te obradom digitalnog zapisa pomoću javno dostupnog računalnog programa ImageJ te (II) obradom istog uzorka zrna uređajem MARVIN (GTA Sensorik GmbH, Germany). Dobiveni podaci dviju metoda su se u prosjeku razlikovali od 1, 18 % za duljinu do 4, 80 % za površinu sjemena. Statistički značajne razlike ((p=0, 01) utvrđene su za duljinu, širinu i površinu zrna. Prosječno više vrijednosti za površinu i duljinu su dobivene metodom I, a za širinu metodom II. Korelacije promatranih morfometrijskih svojstava s masom tisuću zrna su za obje metode bile pozitivne značajne do vrlo značajne (I r=0, 57**-0, 75** ; II r=0, 52*-0, 70**). Rezultati ukazuju na učinkovitost i pouzdanost korištenja obje metode u prikupljanju podataka o morfometrijskim svojstvima zrna pšenice, ali i zahtijevaju daljnja istraživanja.
metode izmjere, digitalna analiza, morfometrija, zrno, pšenica
nije evidentirano
engleski
Comparison of measuring methods for morphometric traits of winter wheat kernel
Proučavanje morfoloških svojstava zrna ozime pšenice ima veliki značaj u procesu oplemenjivanja. Pored najčešće procjenjivane mase sjemena, veličina i oblik zrna postaju sve značajnija svojstva od interesa u oplemenjivačkim programima, jer su uz masu najvažnije odrednice prinosa i kvalitete zrna. U novije se vrijeme analiza digitalnih zapisa pokazala vrlo učinkovitim alatom prikupljanja podataka o morfološkim svojstvima zrna. Cilj rada je bio istražiti osnovna morfometrijska svojstva sjemena (dužina, širina i površina) 20 sorti ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek (uzorak od 25 zrna/sorti) putem dvije metode: (I) fotografiranjem uzorka na polimeriziranoj crnoj glini uz LED rasvjetu te obradom digitalnog zapisa pomoću javno dostupnog računalnog programa ImageJ te (II) obradom istog uzorka zrna uređajem MARVIN (GTA Sensorik GmbH, Germany). Dobiveni podaci dviju metoda su se u prosjeku razlikovali od 1, 18 % za duljinu do 4, 80 % za površinu sjemena. Statistički značajne razlike ((p=0, 01) utvrđene su za duljinu, širinu i površinu zrna. Prosječno više vrijednosti za površinu i duljinu su dobivene metodom I, a za širinu metodom II. Korelacije promatranih morfometrijskih svojstava s masom tisuću zrna su za obje metode bile pozitivne značajne do vrlo značajne (I r=0, 57**-0, 75** ; II r=0, 52*-0, 70**). Rezultati ukazuju na učinkovitost i pouzdanost korištenja obje metode u prikupljanju podataka o morfometrijskim svojstvima zrna pšenice, ali i zahtijevaju daljnja istraživanja.
methods of measuring, digital analysis, morphometry, kernel, wheat
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
91-92.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska