Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice (CROSBI ID 673545)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šimić, Nikolina ; Grljušić, Sonja ; Andrić, Luka ; Beraković, Ivica ; Ivić, Marko ; Novoselović, Dario Comparison of measuring methods for morphometric traits of winter wheat kernel / Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice // Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 91-92

Podaci o odgovornosti

Šimić, Nikolina ; Grljušić, Sonja ; Andrić, Luka ; Beraković, Ivica ; Ivić, Marko ; Novoselović, Dario

hrvatski

Usporedba metoda izmjere morfometrijskih svojstava zrna ozime pšenice

Proučavanje morfoloških svojstava zrna ozime pšenice ima veliki značaj u procesu oplemenjivanja. Pored najčešće procjenjivane mase sjemena, veličina i oblik zrna postaju sve značajnija svojstva od interesa u oplemenjivačkim programima, jer su uz masu najvažnije odrednice prinosa i kvalitete zrna. U novije se vrijeme analiza digitalnih zapisa pokazala vrlo učinkovitim alatom prikupljanja podataka o morfološkim svojstvima zrna. Cilj rada je bio istražiti osnovna morfometrijska svojstva sjemena (dužina, širina i površina) 20 sorti ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek (uzorak od 25 zrna/sorti) putem dvije metode: (I) fotografiranjem uzorka na polimeriziranoj crnoj glini uz LED rasvjetu te obradom digitalnog zapisa pomoću javno dostupnog računalnog programa ImageJ te (II) obradom istog uzorka zrna uređajem MARVIN (GTA Sensorik GmbH, Germany). Dobiveni podaci dviju metoda su se u prosjeku razlikovali od 1, 18 % za duljinu do 4, 80 % za površinu sjemena. Statistički značajne razlike ((p=0, 01) utvrđene su za duljinu, širinu i površinu zrna. Prosječno više vrijednosti za površinu i duljinu su dobivene metodom I, a za širinu metodom II. Korelacije promatranih morfometrijskih svojstava s masom tisuću zrna su za obje metode bile pozitivne značajne do vrlo značajne (I r=0, 57**-0, 75** ; II r=0, 52*-0, 70**). Rezultati ukazuju na učinkovitost i pouzdanost korištenja obje metode u prikupljanju podataka o morfometrijskim svojstvima zrna pšenice, ali i zahtijevaju daljnja istraživanja.

metode izmjere, digitalna analiza, morfometrija, zrno, pšenica

nije evidentirano

engleski

Comparison of measuring methods for morphometric traits of winter wheat kernel

Proučavanje morfoloških svojstava zrna ozime pšenice ima veliki značaj u procesu oplemenjivanja. Pored najčešće procjenjivane mase sjemena, veličina i oblik zrna postaju sve značajnija svojstva od interesa u oplemenjivačkim programima, jer su uz masu najvažnije odrednice prinosa i kvalitete zrna. U novije se vrijeme analiza digitalnih zapisa pokazala vrlo učinkovitim alatom prikupljanja podataka o morfološkim svojstvima zrna. Cilj rada je bio istražiti osnovna morfometrijska svojstva sjemena (dužina, širina i površina) 20 sorti ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek (uzorak od 25 zrna/sorti) putem dvije metode: (I) fotografiranjem uzorka na polimeriziranoj crnoj glini uz LED rasvjetu te obradom digitalnog zapisa pomoću javno dostupnog računalnog programa ImageJ te (II) obradom istog uzorka zrna uređajem MARVIN (GTA Sensorik GmbH, Germany). Dobiveni podaci dviju metoda su se u prosjeku razlikovali od 1, 18 % za duljinu do 4, 80 % za površinu sjemena. Statistički značajne razlike ((p=0, 01) utvrđene su za duljinu, širinu i površinu zrna. Prosječno više vrijednosti za površinu i duljinu su dobivene metodom I, a za širinu metodom II. Korelacije promatranih morfometrijskih svojstava s masom tisuću zrna su za obje metode bile pozitivne značajne do vrlo značajne (I r=0, 57**-0, 75** ; II r=0, 52*-0, 70**). Rezultati ukazuju na učinkovitost i pouzdanost korištenja obje metode u prikupljanju podataka o morfometrijskim svojstvima zrna pšenice, ali i zahtijevaju daljnja istraživanja.

methods of measuring, digital analysis, morphometry, kernel, wheat

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

91-92.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)