Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića (CROSBI ID 425705)

Ocjenski rad | diplomski rad

Keteš, Blanka Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Keteš, Blanka

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića

Metodom linearnog programiranja i pomoću računalnoh programa LINDO optimirane su recepture i proizvodnja osvježavajućih bezalkoholnih pića. Na temelju rezultata dobivenih optimiranje receptura pripremljeni su uzorci te je određivana suha tvar i pH vrijednost kako bi se provjerilo da li pripremljeni uzorci udovoljavaju Pravilniku o temeljnim zahtjevima za bezalkoholna pića. Analizom rezultata optimiranja, zaključeno je da je optimalna receptura ona koja uključuje fruktozni sirup i emulziju jer daje najniže troškove proizvodnje. Zamjenom saharoznog sirupa fruktoznim, uz nepromijenjene ostale sirovine, troškovi proizvodnje se smanjuju prosječno 30-50%. Također, niži troškovi proizvodnje bezalkoholnih niskoenergetskih pića postižu se pojedinačnim doziranjem sladila aspartama, acesulfama-K, saharina i ciklamata, umjesto već pripremljene smjese "Wild 027" uz dodataka aspartama i acesulfama-K. U obzir se moraju uzeti i senzorska svojstva proizvoda, posebno kod negaziranih pića te se preporuča korištenje voćne baze umjesto emulzije, što poskupljuje proizvodnju za 3% (sa 766, 7 kn na 789, 64 kn za 1000 L proizvoda), ali iz iskustva je poznato da daje znatno kvalitetniji okus proizvodu.

bezalkoholna pića, recepture, optimiranje, Simplex algoritam, LINDO

nije evidentirano

engleski

Optimization of non-alcoholic beverage production

nije evidentirano

non-alcoholic drinks, recipes, optimization, Simplex algorithm, LINDO

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

29.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija