Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića (CROSBI ID 425705)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Keteš, Blanka
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje proizvodnje bezalkoholnih pića
Metodom linearnog programiranja i pomoću računalnoh programa LINDO optimirane su recepture i proizvodnja osvježavajućih bezalkoholnih pića. Na temelju rezultata dobivenih optimiranje receptura pripremljeni su uzorci te je određivana suha tvar i pH vrijednost kako bi se provjerilo da li pripremljeni uzorci udovoljavaju Pravilniku o temeljnim zahtjevima za bezalkoholna pića. Analizom rezultata optimiranja, zaključeno je da je optimalna receptura ona koja uključuje fruktozni sirup i emulziju jer daje najniže troškove proizvodnje. Zamjenom saharoznog sirupa fruktoznim, uz nepromijenjene ostale sirovine, troškovi proizvodnje se smanjuju prosječno 30-50%. Također, niži troškovi proizvodnje bezalkoholnih niskoenergetskih pića postižu se pojedinačnim doziranjem sladila aspartama, acesulfama-K, saharina i ciklamata, umjesto već pripremljene smjese "Wild 027" uz dodataka aspartama i acesulfama-K. U obzir se moraju uzeti i senzorska svojstva proizvoda, posebno kod negaziranih pića te se preporuča korištenje voćne baze umjesto emulzije, što poskupljuje proizvodnju za 3% (sa 766, 7 kn na 789, 64 kn za 1000 L proizvoda), ali iz iskustva je poznato da daje znatno kvalitetniji okus proizvodu.
bezalkoholna pića, recepture, optimiranje, Simplex algoritam, LINDO
nije evidentirano
engleski
Optimization of non-alcoholic beverage production
nije evidentirano
non-alcoholic drinks, recipes, optimization, Simplex algorithm, LINDO
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
29.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek