Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike (CROSBI ID 425703)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pranjić, Karolina Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Pranjić, Karolina

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje procesa prženja tijesta različitih oblika primjenom računalne analize slike

Uzorci tijesta kroštula oblika kugle, kvadra, kocke i valjaka prženi su u laboratorijskom uređaju za prženje različito vrijeme u ulju temperature 160, 170, 180 i 190 stupnjeva Celzijevih. Boja prženih uzoraka je procijenjena vizualnim pregledom i računalnom analizom slike s ciljem određivanja optimalne temperature ulja, vremena prženja i oblika tijesta za kroštule. Nakon vađenja iz friteze uzorci su fotografirani, a slike pohranjene u 8-bitni Windows grafički format s plaetom od 256 boja. Računalnom analizom slike dobiveni su udjeli tamnih i svijetlih nijansi za svako vrijeme prženja, a rezultati su obrađeni u programu MS Excel. Dobiveni rezultati pokazuju da je optimalna temperatura prženja 170 stupnjeva Celzijevih za sve oblike uz najravnomjernije i najmanje promjene boje. Nakon 350 sekundi udio tamnih nijansi postigao je vrijednost od oko 99% za sve oblike i temperature. Od svih oblika, kugla je imala najmanje deformacije i pucanja što je rezultiralo i najmanjim promjenama boje pa ju možemop smatrati optimalnim oblikom tijesta za prženje, u pogledu promjene boje. Općenito se može reći da se varijabilnost udjela tamnijih nijansi na površini uzoraka na svim temperaturama i za sve oblike tijesta procesa prženja ponaša prema normalnoj Gaussovoj razdiobi.

tijesto, prženje, kroštule, računalna analiza slike, optimiranje

nije evidentirano

engleski

Optimization of frying process of different dough shapes by applying digital image analysis

nije evidentirano

dough, frying, crust, digital image analysis, optimization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

08.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo