Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike (CROSBI ID 425698)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grubiša, Predrag
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir
hrvatski
Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike
U ovom radu ispitani su i ocijenjeni udio šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodama vizualne analize sredine kruha i računalne analize slike sredine kruha pri razdjelnim vrijednostima 128 i 170. Cilja rada bio je ispitati utjecaj dugotrajnog, sporog smrzavnaja na udio šupljina u kruhu proizvedenom od brašna 15 hrvatskih kultivara pšenice te opisati i kvantificirati vizualne promjene na presjeku sredine. Od ispitanih kultivara pšenice, najbolja svojstva izgleda sredine svježega kruha pokazuju vekne od kultivara Crvenka i Srpanjka, a najlošija Sana, Demetra, Libellula. Dugotrajnim, sporim smrzavanjem nastaju promjene svojstava izgleda sredine kruha kod svih korištenih kultivara. Promjnene su negativne, a vizualno su najizraženije kod kultivara Crvenka, Golubica, Monika, Sana i Žitarka. Udio šupljina poslije smrzavanja se mijenja kod svih ispitivanih kultivara. Kod većine kultivara se povećava čak i do 90%, a kod nekih se smanjuje i do 60%. Najveće relativne promjene (%) u smjeru povećanja udjela šupljina su kod kultivara Crvenka, Monika i golubica. Stajanjem odmrznutog kruha na sobnim uvjetima dolazi do isušivanja sredine i otvrdnjavanja vekni kod svih ispitivanih kultivara.
kultivari pšenice, kruh, smrzavanje, senzorska anliza, analiza slike
nije evidentirano
engleski
Determination of the proportion of cavities in bread before and after freezing by computer image analysis
nije evidentirano
cultivars of wheat, bread, freezing, sensory analysis, image analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
11.02.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek