Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike (CROSBI ID 425698)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubiša, Predrag Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike / Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Grubiša, Predrag

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir

hrvatski

Određivanje udjela šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodom računalne analize slike

U ovom radu ispitani su i ocijenjeni udio šupljina u kruhu prije i poslije smrzavanja metodama vizualne analize sredine kruha i računalne analize slike sredine kruha pri razdjelnim vrijednostima 128 i 170. Cilja rada bio je ispitati utjecaj dugotrajnog, sporog smrzavnaja na udio šupljina u kruhu proizvedenom od brašna 15 hrvatskih kultivara pšenice te opisati i kvantificirati vizualne promjene na presjeku sredine. Od ispitanih kultivara pšenice, najbolja svojstva izgleda sredine svježega kruha pokazuju vekne od kultivara Crvenka i Srpanjka, a najlošija Sana, Demetra, Libellula. Dugotrajnim, sporim smrzavanjem nastaju promjene svojstava izgleda sredine kruha kod svih korištenih kultivara. Promjnene su negativne, a vizualno su najizraženije kod kultivara Crvenka, Golubica, Monika, Sana i Žitarka. Udio šupljina poslije smrzavanja se mijenja kod svih ispitivanih kultivara. Kod većine kultivara se povećava čak i do 90%, a kod nekih se smanjuje i do 60%. Najveće relativne promjene (%) u smjeru povećanja udjela šupljina su kod kultivara Crvenka, Monika i golubica. Stajanjem odmrznutog kruha na sobnim uvjetima dolazi do isušivanja sredine i otvrdnjavanja vekni kod svih ispitivanih kultivara.

kultivari pšenice, kruh, smrzavanje, senzorska anliza, analiza slike

nije evidentirano

engleski

Determination of the proportion of cavities in bread before and after freezing by computer image analysis

nije evidentirano

cultivars of wheat, bread, freezing, sensory analysis, image analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

11.02.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo