Ocjenjivanje homogenosti razdiobe povrća u mesnim proizvodima metodom računalne anlize slike (CROSBI ID 425694)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Magić, Melita
Kurtanjek, Želimir
Magdić, Damir
hrvatski
Ocjenjivanje homogenosti razdiobe povrća u mesnim proizvodima metodom računalne anlize slike
Cilja rada je bio komercijalnim računalnim programima ocijeniti homogenst razdiobe povrća na površini presjeka mesnih prerađevina. Za analizu su upotrjebljeni gotovi proizvodi (obarene kobasice s različitim dodacima) domaćih proizvođača, dostupni u maloprodaji. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih i uzduzžnih presjeka svakog uzorka s ciljem ocjenjivanja homogenosti razdiobe povrća. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u Windows bitma grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja. Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultati računalne analize slike pokazali su gdje najbolja homogenost razdiobe povrća, izražena kao recipročna vrijednost standardne devijacije.
kobasica, povrće, homogenost, računalna anliza slike, RGB
nije evidentirano
engleski
Evaluation of homogeneity of vegetable dispersion in meat products by digital image analysis
nije evidentirano
sausage, vegetables, homogeneity, digital image analysis, RGB
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
04.04.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek