Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira (CROSBI ID 425691)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dugalić, Marija
Kurtanjek, Želimir
Magdić, Damir
hrvatski
Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira
Cilj rada je bio komercijalnim računalnim programom ocijeniti utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljeog sira u bloku. U proizvodnji topljenog sira su korištene četiri vrste dimnih ekstrakata. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih presjeka svakog bloka topljenog sira s ciljem određivanja međusobnih razlika u boji. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja.Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultatu računalne anlize slike pokazali su kako je blok topljenog sira sa "Solvaphos" solima s aromom dima tamniji, a blok topljenog sira s uljnom supstancom dima "Smoke-EZ oil H" svijetliji od referentnih uzoraka. Ostali uzorci svojom bojom tek neznatno odstupaju od referentnih.
topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, računalna analiza slike, RGB
nije evidentirano
engleski
Influence of the smoke extract on the color of the molded cheese
nije evidentirano
molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
25.11.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek