Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira (CROSBI ID 425691)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dugalić, Marija Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira / Kurtanjek, Želimir (mentor); Magdić, Damir (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2003

Podaci o odgovornosti

Dugalić, Marija

Kurtanjek, Želimir

Magdić, Damir

hrvatski

Utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljenog sira

Cilj rada je bio komercijalnim računalnim programom ocijeniti utjecaj dimnog ekstrakta na boju topljeog sira u bloku. U proizvodnji topljenog sira su korištene četiri vrste dimnih ekstrakata. Izvršena je računalna analiza slike poprečnih presjeka svakog bloka topljenog sira s ciljem određivanja međusobnih razlika u boji. Računalna analiza provedena je na slikama pohranjenim u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj paleti s 256 boja.Metoda se temelji na kvantitativnom i kvalitativnom opisivanju boja i njihovoj statističkoj obradi. Rezultatu računalne anlize slike pokazali su kako je blok topljenog sira sa "Solvaphos" solima s aromom dima tamniji, a blok topljenog sira s uljnom supstancom dima "Smoke-EZ oil H" svijetliji od referentnih uzoraka. Ostali uzorci svojom bojom tek neznatno odstupaju od referentnih.

topljeni sir, dimni ekstrakt, boja, računalna analiza slike, RGB

nije evidentirano

engleski

Influence of the smoke extract on the color of the molded cheese

nije evidentirano

molded cheese, smoke extract, color, computer image analysis, RGB

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

25.11.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo