Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži (CROSBI ID 425689)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinović, Janja Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži / Kurtanjek, Želimir (mentor); Magdić, Damir (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2003

Podaci o odgovornosti

Martinović, Janja

Kurtanjek, Želimir

Magdić, Damir

hrvatski

Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži

Standardnim industrijskim postupkom proizvedeni su uzorci polutvrdog kravljeg sira "Specijal" u Tvornici mliječnih proizvoda "Belje" d.d. Beli Manastir. Sir je pakiran u polupropusnu polietilensku (PE) ambalažu i stavljen u komore na zrenje. Tijekom 30 dana zrenja anlizirano je 16 uzoraka sira u različitim vremenskim razmacima, metodom računalne anlize slike. Uzorci su snimljeni videokamerom, slike za nalizu pohranjene u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj RGB paleti od 256 boja i anlizirane računalnim programom. Praćen je izgled površine presjeka sira, a posebna pozornost je posvećena trendu promjene boje uz usvrt na intenzitet nastajanja šupljina tijekom zrenja. Anlizom rezultata koji su dobiveni primjenom navedene metode, zaključeno je da je sir neujednačene žute boje, da dolazi do promjene boje tijekom zrenja i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći tijekom prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model intenziteta promjene boje prikazan je eksperimentalno određenom eksponencijalnom jednadžbom.

polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike, eksperimentalni matematički model

nije evidentirano

engleski

Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in semipermeable polyethylene (PE) packaging

nije evidentirano

semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

11.09.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo