Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži (CROSBI ID 425689)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martinović, Janja
Kurtanjek, Želimir
Magdić, Damir
hrvatski
Matematički model promjene boje polutvrdog kravljeg sira tijekom zrenja u polupropusnoj polietilen (PE) ambalaži
Standardnim industrijskim postupkom proizvedeni su uzorci polutvrdog kravljeg sira "Specijal" u Tvornici mliječnih proizvoda "Belje" d.d. Beli Manastir. Sir je pakiran u polupropusnu polietilensku (PE) ambalažu i stavljen u komore na zrenje. Tijekom 30 dana zrenja anlizirano je 16 uzoraka sira u različitim vremenskim razmacima, metodom računalne anlize slike. Uzorci su snimljeni videokamerom, slike za nalizu pohranjene u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u 8-bitnoj RGB paleti od 256 boja i anlizirane računalnim programom. Praćen je izgled površine presjeka sira, a posebna pozornost je posvećena trendu promjene boje uz usvrt na intenzitet nastajanja šupljina tijekom zrenja. Anlizom rezultata koji su dobiveni primjenom navedene metode, zaključeno je da je sir neujednačene žute boje, da dolazi do promjene boje tijekom zrenja i da je intenzitet promjene boje i nastajanja šupljina veći tijekom prvih nekoliko dana nego pri kraju zrenja. Matematički model intenziteta promjene boje prikazan je eksperimentalno određenom eksponencijalnom jednadžbom.
polutvrdi kravlji sir, zrenje, boja, šupljikavost, računalna analiza slike, eksperimentalni matematički model
nije evidentirano
engleski
Mathematical model of color change of semi-hard cow cheese during ripening in semipermeable polyethylene (PE) packaging
nije evidentirano
semi-hard cheese cheese, ripening, color, hollowness, computer image analysis, experimental mathematical model
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
11.09.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek