Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988284

Utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kakvoću mesa brojlera


Kos, Ivica; Bedeković, Dalibor; Crnčec, Tomislav; Janječić, Zlatko
Utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kakvoću mesa brojlera // Zbornik sažetaka s 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2019. str. 180-181 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 988284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kakvoću mesa brojlera
(Effect of pigment share reduction in feed mixture on broiler yield and meat quality)

Autori
Kos, Ivica ; Bedeković, Dalibor ; Crnčec, Tomislav ; Janječić, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka s 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2019, 180-181

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.-22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
brojler, pigmenti, senzorna svojstva, organski minerali, Penalty analysis
(broiler, pigments, sensory properties, organic minerals, Penalty analysis)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kvalitetu mesa brojlera. Istraživanje u trajanju od 40 dana provedeno je na 200 jednodnevnih pilića Ross 308 koji su bili raspoređeni u 4 tretmana s 5 ponavljanja. Kontrolna skupina pilića (OM-100) bila je hranjena s krmnom smjesom sa standardnim iznosom komercijalnih pigmenata. Udio pigmenata u smjesama pokusnih skupina bio je 80% (OM-80), 60% (OM-60) i 40% (OM-40) standardnog iznosa. Sve skupine pilića bile su hranjene s krmnim smjesama jednakog kemijskog sastava. U svim krmnim smjesama su mikrominerali Zn, Cu, i Se bili dodani u organskoj formi. Istraživanjem je utvrđeno da smanjenje udjela pigmenata nije utjecalo na klaoničke pokazatelje, pH vrijednost i sposobnost zadržavanja vode prsnog mišića. Smanjenje udjela pigmenata u krmnim smjesama odrazilo se na povećanje svjetline L* te smanjenje crvenila a*, žutila b* i zasićenosti boje C* kože i prsnog mišića. Hedonističkim senzornim testom nisu utvrđene statistički značajne razlike između tretmana, iako je tretman OM-60 imao najbolje ocjene. Rezultati dobiveni primjenom Penalty analysis metode upućuju da je kod tretmana OM-100 i OM- 80 došlo do smanjenja dopadljivosti izgleda toplinski obrađenog prsnog mišića kada je boja bila jako izražena, što možemo pripisati većem udjelu pigmenata. Stoga smatramo opravdanim smanjiti udjele pigmenata u krmnim smjesama pilića, što bi se moglo odraziti i na ekonomsku bilancu uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kos, Ivica; Bedeković, Dalibor; Crnčec, Tomislav; Janječić, Zlatko
Utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kakvoću mesa brojlera // Zbornik sažetaka s 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2019. str. 180-181 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kos, I., Bedeković, D., Crnčec, T. & Janječić, Z. (2019) Utjecaj smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kakvoću mesa brojlera. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka s 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, year = {2019}, pages = {180-181}, keywords = {broiler, pigments, sensory properties, organic minerals, Penalty analysis}, title = {Effect of pigment share reduction in feed mixture on broiler yield and meat quality}, keyword = {broiler, pigments, sensory properties, organic minerals, Penalty analysis}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu Agronomski fakultet}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font