Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

"Skrivene" blagodati iz mlijeka (CROSBI ID 261275)

Prilog u časopisu | ostalo

Lisak Jakopović, Katarina "Skrivene" blagodati iz mlijeka // Mlijeko i ja, 2 (2018), 28; 28-29

Podaci o odgovornosti

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

"Skrivene" blagodati iz mlijeka

Funkcionalna hrana je posljednjih godina privukla veliku pažnju i zanimanje znanstvenicima, nutricionistima, a naročito samim potrošačima. Pojava funkcionalne hrane omogućila je novi pristup ljudskoj prehrani te u isto vrijeme i brigu o zdravlju čovjeka. To je od osobite važnosti jer okruženje u kojem živimo povezuje se s bolestima vezanim uz način života te populacijom koja je sve starija, a upravo su to najveće boljke današnjeg modernog društva. Samo značenje pojma funkcionalne hrane podrazumijeva hranu koja osim da služi isključivo za prehranu ljudi odnosno dobivanje energije, ima i dokazano pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka. Pa tako smanjuje rizik od pojave nekih kroničnih bolesti, daljnjeg razvoja bolesti te se preporuča koristiti u svakodnevnoj prehrani. Nadalje, napretkom znanosti, i ljudi su postali sve svjesniji svojega zdravlja i hrane koja utječe na poboljšanje njihova zdravlja. Prosječni potrošač sve češće bira hranu koja, osim da posluži za primarnu svrhu, a to je utaživanje gladi, ima već uvriježeno dokazani povoljni učinak na ljudsko zdravlje kao što je npr. fermentirano mlijeko. Što to u stvari hranu čini funkcionalnom? Upravo njezini sastojci koji imaju biološku aktivnost u ljudskom organizmu te pozitivno utječu na njihovo zdravlje, a neki od tih sastojaka su probiotičke bakterije, prebiotici, vitamini i bioaktivni peptidi.

Mlijeko ; Funkcionalna hrana ; Bioaktivni peptidi

nije evidentirano

engleski

"Hiden" benefits from milk

nije evidentirano

milk ; functional food ; bioactive peptides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (28)

2018.

28-29

objavljeno

1846-8268

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija