Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja (CROSBI ID 673464)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Antunović Dunić, Jasenka ; Mlinarić, Selma ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije ; Begović, Lidija
hrvatski
Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja
Biljke su tijekom rasta i razvoja često izložene različitim stresnim čimbenicima. Budući da je ječam jedna od glavnih žitarica koja se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani nužno je razumjeti strategije prilagodbe na stres i kreirati tolerantne kultivare. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj ukupnih topljivih šećera (TSS) u listovima dvadeset kultivara ozimog ječma tijekom razvoja u varijabilnim vremenskim uvjetima. Kultivari su rasli na eksperimentalnim poljimaPoljoprivrednog instituta Osijek. Uzorkovanja su izvršena tijekom tri fenološke faze. Prosječne vrijednosti TSS izmjerene tijekom vlatanja, cvatnje i nalijevanja zrna su iznosile 37, 18, 43, 44 i 46, 17 mg g-1 suhe tvari. Porast količine izmjerenih šećera može se povezati sa blagom sušom koja je zabilježena tijekom cvatnje i nalijevanja zrna. U istraživanim kultivarima zabilježena je različita akumulacija šećera. U pet kultivara ('Zlatko’, ‘Casanova’, ‘Maxim’, Osk.5.87/1-13 i ‘Lord’) sadržaj šećera nije se mijenjao tijekom razvoja. U dva kultivara ('Barun' i 'Bravo') akumulacija ukupnih šećera započela je u fazi nalijevanja zrna, dok je u ostalima akumulacija šećera zabilježena već tijekom cvatnje. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na prisutnost različitih mehanizama prilagodbe na blagu sušu. Brojna dosadašnja istraživanja također su pokazala osjetljivost TSS na stres izazvan sušom. Nadalje, razlike u sadržaju ukupnih topljivih šećera mogle bi se koristiti tijekom selekcije kultivara tolerantnih na sušu.
Hordeum vulgare, ukupni topljivi šećeri, suša, razvojne faze
nije evidentirano
engleski
Changes of total soluble sugars content in barley cultivars during the growth
nije evidentirano
Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-64.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska