Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja (CROSBI ID 673464)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Antunović Dunić, Jasenka ; Mlinarić, Selma ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije ; Begović, Lidija Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja // Zbornik radova 54. Hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 63-64

Podaci o odgovornosti

Antunović Dunić, Jasenka ; Mlinarić, Selma ; Abičić, Ivan ; Galić, Vlatko ; Lalić, Alojzije ; Begović, Lidija

hrvatski

Sadržaj ukupnih topljivih šećera u kultivarima ječma tijekom razvoja

Biljke su tijekom rasta i razvoja često izložene različitim stresnim čimbenicima. Budući da je ječam jedna od glavnih žitarica koja se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani nužno je razumjeti strategije prilagodbe na stres i kreirati tolerantne kultivare. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj ukupnih topljivih šećera (TSS) u listovima dvadeset kultivara ozimog ječma tijekom razvoja u varijabilnim vremenskim uvjetima. Kultivari su rasli na eksperimentalnim poljimaPoljoprivrednog instituta Osijek. Uzorkovanja su izvršena tijekom tri fenološke faze. Prosječne vrijednosti TSS izmjerene tijekom vlatanja, cvatnje i nalijevanja zrna su iznosile 37, 18, 43, 44 i 46, 17 mg g-1 suhe tvari. Porast količine izmjerenih šećera može se povezati sa blagom sušom koja je zabilježena tijekom cvatnje i nalijevanja zrna. U istraživanim kultivarima zabilježena je različita akumulacija šećera. U pet kultivara ('Zlatko’, ‘Casanova’, ‘Maxim’, Osk.5.87/1-13 i ‘Lord’) sadržaj šećera nije se mijenjao tijekom razvoja. U dva kultivara ('Barun' i 'Bravo') akumulacija ukupnih šećera započela je u fazi nalijevanja zrna, dok je u ostalima akumulacija šećera zabilježena već tijekom cvatnje. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na prisutnost različitih mehanizama prilagodbe na blagu sušu. Brojna dosadašnja istraživanja također su pokazala osjetljivost TSS na stres izazvan sušom. Nadalje, razlike u sadržaju ukupnih topljivih šećera mogle bi se koristiti tijekom selekcije kultivara tolerantnih na sušu.

Hordeum vulgare, ukupni topljivi šećeri, suša, razvojne faze

nije evidentirano

engleski

Changes of total soluble sugars content in barley cultivars during the growth

nije evidentirano

Hordeum vulgare, total soluble sugars, drought stress, developmental stages

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-64.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5543

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)