Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mekoća konjskog mesa (CROSBI ID 261224)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kaić, Ana ; Potočnik, Klemen Mekoća konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 71-78

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Potočnik, Klemen

hrvatski

Mekoća konjskog mesa

Od brojnih svojstava koje povezujemo s kakvoćom konjskog mesa, jedno od najkompleksnijih je svakako njegova mekoća. Iako svojstvo mekoće ima važnu ulogu u sveukupnoj prihvaćenosti i kakvoći konjskog mesa percipiranoj od strane potrošača ono je još uvijek nedovoljno istraženo. Pri tome svakako treba uzeti u obzir da je mekoća mesa pod utjecajem odvijanja brojnih strukturnih i biokemijskih promjena koje se ugrubo mogu podijeliti na one vezane uz sadržaj i svojstva vezivnog tkiva, sadržaj intramuskularne masti, dužinu sarkomere i degradaciju miofibrilarnih proteina. Njihove interakcije su kompleksne i dodatno ovisne o hlađenju, električnoj stimulaciji, načinu vješanja polovica, mehaničkom omekšavanju mesa, zrenju, korištenju različitih marinada te uvjetima tijekom termičke obrade. Izuzev toga, svakako treba uzeti u obzir sustav uzgoja, pasminu, spol, dob i anatomsku lokaciju. Istraživanja bi svakako trebala uzeti u obzir prethodno navedeno te se intenzivnije usmjeriti prema novim spoznajama i popularizaciji kakvoće konjskog mesa.

konjsko meso ; kakvoća mesa ; mekoća

nije evidentirano

engleski

Tenderness of horse meat

nije evidentirano

horsemeat ; meat quality ; tenderness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (1)

2019.

71-78

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)