Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987721

Kockanje zagrebačkih studenata – učestalost igranja, zastupljenost problema i doživljaj tržišta igara na sreću


Mandić, Sabina; Dodig Hundrić, Dora; Ricijaš, Neven
Kockanje zagrebačkih studenata – učestalost igranja, zastupljenost problema i doživljaj tržišta igara na sreću // Knjiga sažetaka 5. kongresa socijalnih pedagoga sa temom "Praksa-Empirija-Teorija ; Sveti Martin na Muri, 23. – 25. svibnja 2018. godine / Bouillet, Dejana ; Peraica, T. (ur.).
Sv. Martin na Muri, Hrvatska: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 48-48 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kockanje zagrebačkih studenata – učestalost igranja, zastupljenost problema i doživljaj tržišta igara na sreću

Autori
Mandić, Sabina ; Dodig Hundrić, Dora ; Ricijaš, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 5. kongresa socijalnih pedagoga sa temom "Praksa-Empirija-Teorija ; Sveti Martin na Muri, 23. – 25. svibnja 2018. godine / Bouillet, Dejana ; Peraica, T. - : Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018, 48-48

ISBN
978-953-6418-88-6

Skup
5. kongres socijalnih pedagoga: „Praksa – Empirija – Teorija“

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 23-25.5.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Studenti, učestalost kockanja, zastupljenost problema
(Students, frequency of gambling, gambling problems prevalence)

Sažetak
Trend sve veće dostupnosti kockanja i opća percepcija društva o igrama na sreću kao prihvatljivim aktivnostima doprinose povećanoj zastupljenosti problema povezanih s kockanjem, pri čemu su u većem riziku mladi. Skupina koja zahtjeva poseban istraživački interes su studenti, s obzirom da je riječ o odraslim osobama kojima je kockanje zakonom dozvoljeno, no koje su svojim obilježjima sličnije adolescentima (školuju se, nemaju stalne prihode, ne skrbe o obitelji). Cilj ovog rada je istražiti učestalost kockanja, zastupljenost problema povezanih s kockanjem, te percepciju tržišta igara na sreću studenata zagrebačkog sveučilišta. Uzorak čini n = 559 studenata, a udio studentica (54, 4%) i studenata (45, 3%) je podjednak (Mdob=21, 83, SDdob=3, 06). U istraživanju je primijenjen opsežan instrumentarij, a za potrebe ovog rada korišteni su: (1) Upitnik o sociodemografskim podacima, (2) Upitnik aktivnosti kockanja (Ricijaš i sur., 2011), (3) Problem Gambling Severity Index (Ferris i Wynne, 2001), te (4) pitanja o dostupnosti/pristupačnosti i reguliranosti tržišta igara na sreću u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da su sportsko klađenje i lutrijske igre najzastupljenije aktivnosti kockanja. Na gotovo svim igrama utvrđene su rodne razlike na način da ih u većoj mjeri igraju muški ispitanici. Što se tiče zastupljenosti problema, 4, 1% uzorka zadovoljava kriterije za problematično kockanje, a problemima su posebno skloni mladići. Prilikom istraživanja njihovog doživljaja reguliranosti tržišta i dostupnosti, utvrđene su značajne razlike s obzirom na izraženost problema. Prikazani rezultati bit će interpretirani u kontekstu potencijalnih praktičnih implikacija, a poseban naglasak stavit će se na rezultate o doživljaju tržišta i razlikama u percepciji s obzirom na razinu problema povezanih s kockanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb