Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice (CROSBI ID 673404)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Grčević, M., Kralik, G.
hrvatski
Mogućnost obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama korištenjem algi u hrani za nesilice
U istraživanju je korišteno ukupno 80 kokoši Tetra SL hibrida, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P). Kontrolna skupina nesilica konzumirala je hranu s dodatkom 5% sojinog ulja, dok je kod pokusne skupine u hranu dodano 4% mješavine biljnih ulja (sojino ulje 1, 5%, repičino ulje 1, 2% i laneno ulje 1, 3%) i 1% algi. Hranidbeni period trajao je 21 dan. Utvrđeno je da je dodatak mješavine biljnih ulja i algi u hranu kokoši statistički značajno povećao udio MUFA, ALA, DHA kao i ukupnih omega-3 masnih kiselina u žumanjcima jaja u odnosu na skupinu K, a smanjio udio SFA i ukupnih n-6 PUFA. Na udio EPA pokusni hranidbeni tretman nije imao utjecaja.
jaja ; nesilice ; omega-3 masne kiseline ; alga Schizochytrium limacinum
nije evidentirano
engleski
Possibility of enriching eggs with omega-3 fatty acids using algae in hens' feed
nije evidentirano
eggs ; hens ; omega-3 fatty acids ; algae Schizochytrium limacinum
nije evidentirano
Podaci o prilogu
458-462.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska