Mama najbolje zna - znanost o mlijeku (CROSBI ID 784186)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Mama najbolje zna - znanost o mlijeku
U najboljem kemijskom časopisu na svijetu objavljena je studija u kojoj znanstvenici opisuju kemijski profil mlijeka i dokazuju terapijski učinak mnogih vrsta šećera koji se nalaze u humanom mlijeku (Accounts of Chemical Research, 19. 2. 2019.). Kelly Craft i Steven Townsend s američkoga sveučilišta Vanderbilt odlučili su »secirati« sastav humanoga mlijeka i otkriti sve oligosaharide, složene šećerne molekule za koje se već dugo smatra da su presudni za zdravlje djeteta. Nakon intenzivne analitičke potrage otkriveno je više od dvije stotine vrsta oligosaharida u mlijeku. Takvo bogatstvo biomolekula i raznolikost strukturnih oblika čini majčino mlijeko hranom koja se ne može zamijeniti. Uvjereni da je riječ o pravom nektaru koji se ne smije uskratiti dojenčadi, autori su u vrhunskom, ortodoksnom časopisu objavili prilično nekonvencionalnu studiju doslovno pod naslovom »Mama najbolje zna«. Craft i Townsend nisu napravili samo jedinstvenu inventuru oligosaharida u humanom mlijeku, nego su pokazali kako ti šećeri mogu efikasno inhibirati patogene bakterije i viruse.
majčino mlijeko, imunitet, dojenje, saharidi, zdravlje djece
nije evidentirano
engleski
Mother knows best - science of milk
nije evidentirano
mother's milk, imunity, breastfeeding, sacharides, childrens' health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2019.
nije evidentirano
objavljeno