Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji (CROSBI ID 261064)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija

Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 26-30

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav

hrvatski

Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji

Imperativ koji se stavlja pred proizvođače hrane, uključujući i mesne proizvode je proizvesti proizvod siguran za potrošača, što dužeg roka trajanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je spriječiti ili barem usporiti razvoj patogenih mikroorganizama i mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane. Osim različitih fizikalnih metoda, u tu se svrhu koriste i konzervansi, kemijska sredstva koja imaju mikrobicidni (uništavaju mikroorganizme) ili inhibitorni učinak (usporavaju njihov razvoj). Cilj ovoga rada je dati kratak pregled konzervansa koji se najčešće koriste u mesnoj industriji i njihovog antimikrobnog djelovanja, ne zanemarujući ni utjecaj na ljudsko zdravlje.

nitrati ; nitriti ; askorbinska kiselina ; sorbati ; sulfiti ; natamicin ; nizin ; antimikrobno djelovanje

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial activity of additives in the meat industry

nije evidentirano

nitrates ; nitrites ; ascorbic acid ; sorbates ; sulfites ; natamycin ; nisin ; antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (1)

2019.

26-30

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice