Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987343

Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji


Ačkar, Đurđica; Rot, Tomislav
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 26-30 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


Naslov
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji
(Antimicrobial activity of additives in the meat industry)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 1; 26-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Nitrati ; nitriti ; askorbinska kiselina ; sorbati ; sulfiti ; natamicin ; nizin ; antimikrobno djelovanje
(Nitrates ; nitrites ; ascorbic acid ; sorbates ; sulfites ; natamycin ; nisin ; antimicrobial activity)

Sažetak
Imperativ koji se stavlja pred proizvođače hrane, uključujući i mesne proizvode je proizvesti proizvod siguran za potrošača, što dužeg roka trajanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je spriječiti ili barem usporiti razvoj patogenih mikroorganizama i mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane. Osim različitih fizikalnih metoda, u tu se svrhu koriste i konzervansi, kemijska sredstva koja imaju mikrobicidni (uništavaju mikroorganizme) ili inhibitorni učinak (usporavaju njihov razvoj). Cilj ovoga rada je dati kratak pregled konzervansa koji se najčešće koriste u mesnoj industriji i njihovog antimikrobnog djelovanja, ne zanemarujući ni utjecaj na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Đurđica Ačkar, (268252)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts