Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji (CROSBI ID 261064)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ačkar, Đurđica ; Rot, Tomislav
hrvatski
Antimikrobno djelovanje aditiva u mesnoj industriji
Imperativ koji se stavlja pred proizvođače hrane, uključujući i mesne proizvode je proizvesti proizvod siguran za potrošača, što dužeg roka trajanja. Da bi se to ostvarilo, potrebno je spriječiti ili barem usporiti razvoj patogenih mikroorganizama i mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane. Osim različitih fizikalnih metoda, u tu se svrhu koriste i konzervansi, kemijska sredstva koja imaju mikrobicidni (uništavaju mikroorganizme) ili inhibitorni učinak (usporavaju njihov razvoj). Cilj ovoga rada je dati kratak pregled konzervansa koji se najčešće koriste u mesnoj industriji i njihovog antimikrobnog djelovanja, ne zanemarujući ni utjecaj na ljudsko zdravlje.
nitrati ; nitriti ; askorbinska kiselina ; sorbati ; sulfiti ; natamicin ; nizin ; antimikrobno djelovanje
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial activity of additives in the meat industry
nije evidentirano
nitrates ; nitrites ; ascorbic acid ; sorbates ; sulfites ; natamycin ; nisin ; antimicrobial activity
nije evidentirano