Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 673327)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Peršurić Palčić, Ana ; Jeromel, Ana ; Petek, Marko ; Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Grafo-Mark, 2019. str. 229-230

Podaci o odgovornosti

Peršurić Palčić, Ana ; Jeromel, Ana ; Petek, Marko ; Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana

hrvatski

Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)

Malvazija istarska (Vitis vinifera L.) smatra se autohtonom istarskom sortom i jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Potražnja za vinima ove sorte sve više raste, jer su njezinu kvalitetu prepoznali mnogi potrošači kako Hrvatske, tako i cijeloga svijeta. Domaći porizvođači u Istri sve češće biraju ovu sortu i kao bazu za proizvodnju pjenušavih vina, koja su izuzetno popularna tokom turističke sezone. No, kako Istru karakterizira mediteranska klima, a najzastupljenije tlo je crvenica, vina od Malvazije istarske najčešće imaju povišenu pH vrijednost. Jedan od razloga je i previsoka količina kalija u tlu koji negativno utječe na pH vrijednost mošta. Kako je pH vrijednost važan parametar u proizvodnji baznog vina i poželjno je da bude što niži, pretpostavlja se da bi ga se moglo smanjiti folijarnom primjenom Mg zbog međusobnog antagonističkog odnosa ta dva iona. Ukupna kiselost i pH međusobno su povezani, a direktno utječu na svježinu i potencijal starenja baznoga vina i pjenušaca. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utječe li folijarni tretman s Mg na pH vrijednost u moštu. Dvogodišnji pokus postavljen je 2013. i 2014. godine, s četiri gnojidbena tretmana u tri ponavljanja (NPK, NPK + Agromag (6% MgO), NPK + Agromag + Fosforo(30% P205) i NPK + Agromag + Fosforo + Bio Prot). Značajni utjecaj postignut je sa tretmanima NPK + Agromag + Fosforo i NPK + Agromag + Fosforo + Bio Prot. Sveukupno određena pH vrijednost u moštu bila je od 3, 00 do 3, 23.

folijarna gnojidba, pH vrijednost, Malvazija istarska (Vitis vinifera L.), bazna vina, pjenušava vina

nije evidentirano

engleski

Effect of foliar fertilization on pH value of Istrian malvasia must (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

foliar fertilization, pH value, Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.), base wine, sparkling wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

229-230.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Grafo-Mark

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)