Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 987194

Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)


Peršurić Palčić, Ana; Jeromel, Ana; Petek, Marko; Gluhić, David; Herak Ćustić, Mirjana
Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Grafomark d.o.o., Zagreb, 2019. str. 229-230 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
(Effect of foliar fertilization on pH value of Istrian malvasia must (Vitis vinifera L.))

Autori
Peršurić Palčić, Ana ; Jeromel, Ana ; Petek, Marko ; Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Grafomark d.o.o., Zagreb, 2019, 229-230

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.-22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Folijarna gnojidba, pH vrijednost, Malvazija istarska (Vitis vinifera L.), bazna vina, pjenušava vina
(Foliar fertilization, pH value, Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.), base wine, sparkling wine)

Sažetak
Malvazija istarska (Vitis vinifera L.) smatra se autohtonom istarskom sortom i jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Potražnja za vinima ove sorte sve više raste, jer su njezinu kvalitetu prepoznali mnogi potrošači kako Hrvatske, tako i cijeloga svijeta. Domaći porizvođači u Istri sve češće biraju ovu sortu i kao bazu za proizvodnju pjenušavih vina, koja su izuzetno popularna tokom turističke sezone. No, kako Istru karakterizira mediteranska klima, a najzastupljenije tlo je crvenica, vina od Malvazije istarske najčešće imaju povišenu pH vrijednost. Jedan od razloga je i previsoka količina kalija u tlu koji negativno utječe na pH vrijednost mošta. Kako je pH vrijednost važan parametar u proizvodnji baznog vina i poželjno je da bude što niži, pretpostavlja se da bi ga se moglo smanjiti folijarnom primjenom Mg zbog međusobnog antagonističkog odnosa ta dva iona. Ukupna kiselost i pH međusobno su povezani, a direktno utječu na svježinu i potencijal starenja baznoga vina i pjenušaca. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utječe li folijarni tretman s Mg na pH vrijednost u moštu. Dvogodišnji pokus postavljen je 2013. i 2014. godine, s četiri gnojidbena tretmana u tri ponavljanja (NPK, NPK + Agromag (6% MgO), NPK + Agromag + Fosforo(30% P205) i NPK + Agromag + Fosforo + Bio Prot). Značajni utjecaj postignut je sa tretmanima NPK + Agromag + Fosforo i NPK + Agromag + Fosforo + Bio Prot. Sveukupno određena pH vrijednost u moštu bila je od 3, 00 do 3, 23.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Peršurić Palčić, Ana; Jeromel, Ana; Petek, Marko; Gluhić, David; Herak Ćustić, Mirjana
Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Grafomark d.o.o., Zagreb, 2019. str. 229-230 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Peršurić Palčić, A., Jeromel, A., Petek, M., Gluhić, D. & Herak Ćustić, M. (2019) Utjecaj folijarne gnojidbe na pH vrijednost mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.). U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, year = {2019}, pages = {229-230}, keywords = {foliar fertilization, pH value, Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.), base wine, sparkling wine}, title = {Effect of foliar fertilization on pH value of Istrian malvasia must (Vitis vinifera L.)}, keyword = {foliar fertilization, pH value, Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.), base wine, sparkling wine}, publisher = {Grafomark d.o.o., Zagreb}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }