Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi (CROSBI ID 673272)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Zahirović, Izudin ; Jašić, Midhat ; Ličina Sinanović, Azra ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 80-84

Podaci o odgovornosti

Zahirović, Izudin ; Jašić, Midhat ; Ličina Sinanović, Azra ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

nije evidentirano

Nutritivna i dijetetska svojstva matične mliječi

Matična mliječ je hrana za matice i larve u prvim danima razvoja. Nutritivna i farmakološka svojstva matične mliječi daju značajne komercijalne primjene i danas se koristi u mnogim sektorima kao što su farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija. U radu su prikazani literaturni podaci u pogledu nutritivnih i dijetetskih svojstava matične mliječi. Nutritivna svojstva matične mliječi definirana su njenim kemijskim, mikrobiološkim, fizičkim i senzornim svojstvima, a utjecaj na zdravlje i kondiciju ljudskog organizma određuje sastav biološki aktivnih tvari. Matična mliječ se sastoji od 57 do 70% vode, 12 do 50% proteina, 18 do 52% šećera i 35 do 6% lipida. U sastav lipida ulazi kao aktivni sastojak 10- hidroksi- 2-decenska kiselina ili 10-HDA (oko 2- 3%). Također matična mliječ sadrži minerale 2-3%, neke enzime, te hidrosolubilne vitamine B1, B5, B6 i vitamin C, ali nijedan od vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K). U sastav matične mliječi ulaze i biološki aktivne nenutritivne komponente sa antibakterijskim antibiotskim, antioksidativnim, antihipertenzivnim, vazodilatacijskim i drugim funkcionalnim svojstvima. Najznačajnije svojstvo je imuno- modulirajuće. Matična mliječ je mikrobiološki i biokemijski jako nestabilna pa se koriste njeni preparati koji su liofilizirani ili čuvani u podhlađenom i hladnom režimu. Još uvijek nije standardiziran njen sastav. Nutritivne i nenutritivne biološki aktivne komponente matične mliječi su različitog sastava. Prerađuje se u različite farmaceutske forme i oblike, a najbolje efekte daje ako se koristi u svježem stanju. Preparati matične mliječi se najviše preporučuju za jačanje imunog sistema, za smanjenje posljedica stresa, poboljšanje koncentracije, kod upale, regulacije tlaka itd.

matična mliječ ; nutritivna i dijetetska svojstva

nije evidentirano

engleski

Nutritional and dietary properties of royal jelly

nije evidentirano

royal jelly ; nutritional and dietary properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

80-84.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

2490-3159

Podaci o skupu

3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

predavanje

17.11.2018-18.11.2018

Bihać, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija