Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda (CROSBI ID 673270)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Ačkar, Đurđica ; Imširović, Emir
nije evidentirano
Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda
Med je proizvod kojeg prikupljaju pčele radilice iz nektara cvjetova medonosnih biljaka i medljike, dodaju mu vlastite specifične materije, transformiraju ga i odlažu u ćelije saća da sazri. Postoje različite metode za kategorizaciju spojeva u određivanju geografskog i botaničkog porijekla meda. Sagledati i analizirati informacije i podatke iz različitih izvora u pogledu pouzdanog određivanja botaničkog i geografskog porijekla meda. Određivanjem pojedinih parametara kvaliteta meda, kao što je HMF, vlaga, enzimska aktivnost, rezidue lijekova i pesticida, sadržaj saharoze ili dušika, može se procijeniti kvalitet i eventualno patvorenje meda, ali ne mogu se dobiti ključne informacije o njegovom botaničkom ili geografskom porijeklu. Kvalitativnom i kvantitativnom analizom specifičnih spojeva različitih tipova meda, u pogledu određivanja botaničkog i geografskog porijekla, mogu se utvrditi određeni obrasci prisutnih flavonoida i fenolnih spojeva, profili prisutnih oligosaharida, aminokiselina i organskih kiselina, raznolikost polenskih zrna i aromatskih spojeva, prisustvo posebnih marker spojeva i elemenata u tragovima. Kombinacija više različitih analiza i metoda specifičnih sastojaka potvrđuje autentičnost botaničkog i geografskog porijekla meda, naročito sa primjenom modernih tehnika analize i modela procjene statističkih podataka. Najčešće korištene metode određivanja karakterističnih spojeva u medu su gasna i tekuća hromatografija (GC ; HPLC) i masena spektrometrija. Određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda igra važnu ulogu u kontroli kvalitete, zaštiti od patvorenja, pravilnom označavanju proizvoda, a često podrazumijeva i veću komercijalnu vrijednost meda. Geografskim porijeklom meda se može dodatno zaštititi autentičnost meda, a ispravno deklarisanje botaničkog porijekla doprinosi prepoznatljivosti proizvoda na tržištu i kvalitetnijem informisanju potrošača.
kvaliteta meda ; botaničko i geografsko porijeklo meda
nije evidentirano
engleski
Review of the method for determining the botanical and geographical origin of honey
nije evidentirano
honey quality ; botanical and geographic origin of honey
nije evidentirano
Podaci o prilogu
59-67.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla
2490-3159
Podaci o skupu
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
predavanje
17.11.2018-18.11.2018
Bihać, Bosna i Hercegovina