Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda (CROSBI ID 673270)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Ačkar, Đurđica ; Imširović, Emir Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 59-67

Podaci o odgovornosti

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Šabanović, Marizela ; Ačkar, Đurđica ; Imširović, Emir

nije evidentirano

Pregled metoda za određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda

Med je proizvod kojeg prikupljaju pčele radilice iz nektara cvjetova medonosnih biljaka i medljike, dodaju mu vlastite specifične materije, transformiraju ga i odlažu u ćelije saća da sazri. Postoje različite metode za kategorizaciju spojeva u određivanju geografskog i botaničkog porijekla meda. Sagledati i analizirati informacije i podatke iz različitih izvora u pogledu pouzdanog određivanja botaničkog i geografskog porijekla meda. Određivanjem pojedinih parametara kvaliteta meda, kao što je HMF, vlaga, enzimska aktivnost, rezidue lijekova i pesticida, sadržaj saharoze ili dušika, može se procijeniti kvalitet i eventualno patvorenje meda, ali ne mogu se dobiti ključne informacije o njegovom botaničkom ili geografskom porijeklu. Kvalitativnom i kvantitativnom analizom specifičnih spojeva različitih tipova meda, u pogledu određivanja botaničkog i geografskog porijekla, mogu se utvrditi određeni obrasci prisutnih flavonoida i fenolnih spojeva, profili prisutnih oligosaharida, aminokiselina i organskih kiselina, raznolikost polenskih zrna i aromatskih spojeva, prisustvo posebnih marker spojeva i elemenata u tragovima. Kombinacija više različitih analiza i metoda specifičnih sastojaka potvrđuje autentičnost botaničkog i geografskog porijekla meda, naročito sa primjenom modernih tehnika analize i modela procjene statističkih podataka. Najčešće korištene metode određivanja karakterističnih spojeva u medu su gasna i tekuća hromatografija (GC ; HPLC) i masena spektrometrija. Određivanje botaničkog i geografskog porijekla meda igra važnu ulogu u kontroli kvalitete, zaštiti od patvorenja, pravilnom označavanju proizvoda, a često podrazumijeva i veću komercijalnu vrijednost meda. Geografskim porijeklom meda se može dodatno zaštititi autentičnost meda, a ispravno deklarisanje botaničkog porijekla doprinosi prepoznatljivosti proizvoda na tržištu i kvalitetnijem informisanju potrošača.

kvaliteta meda ; botaničko i geografsko porijeklo meda

nije evidentirano

engleski

Review of the method for determining the botanical and geographical origin of honey

nije evidentirano

honey quality ; botanical and geographic origin of honey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

59-67.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

2490-3159

Podaci o skupu

3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

predavanje

17.11.2018-18.11.2018

Bihać, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija