Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986897

Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu


Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Miličević, Borislav
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, 2018. str. 2-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu
(Production and properties of glucose-fructose syrup and application in beekeeping)

Autori
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, 2018, 2-2

Skup
Treći kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Bihać, BiH, 17.-18.11.2018.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Glukozno-fruktozni sirup, pčelarstvo
(Glucose-fructose syrup, beekeeping)

Sažetak
Osnovne sirovine za proizvodnju glukozno-fruktoznih sirupa (GFS) su saharoza ili škrob. Zbog niže cijene proizvodnje, danas na tržištu prevladavaju GFS-i na bazi škroba. Škrobni sirupi se dobivaju cijepanjem α-1→4 i/ili α-1→6 glikozidnih veza molekula škroba (amiloze i amilopektina) procesom koji se naziva hidroliza škroba. Za proizvodnju škrobnih GFS-a koristi se 95 %-tni glukozni sirup koji se tretira s enzimom glukoza izomerazom, koji izomerizira glukozu u fruktozu. Hidrolizom saharoze nastaje smjesa glukoze i fruktoze (invertni šećer), a provodi se pomoću kiselina ili enzima invertaze. GFS-i imaju široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, a u pčelarstvu se koriste za prihranu pčela te, nažalost, i za patvorenje meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA