Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu (CROSBI ID 673265)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav
hrvatski
Proizvodnja i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjena u pčelarstvu
Osnovne sirovine za proizvodnju glukozno- fruktoznih sirupa (GFS) su saharoza ili škrob. Zbog niže cijene proizvodnje, danas na tržištu prevladavaju GFS-i na bazi škroba. Škrobni sirupi se dobivaju cijepanjem α-1→4 i/ili α-1→6 glikozidnih veza molekula škroba (amiloze i amilopektina) procesom koji se naziva hidroliza škroba. Za proizvodnju škrobnih GFS-a koristi se 95 %-tni glukozni sirup koji se tretira s enzimom glukoza izomerazom, koji izomerizira glukozu u fruktozu. Hidrolizom saharoze nastaje smjesa glukoze i fruktoze (invertni šećer), a provodi se pomoću kiselina ili enzima invertaze. GFS-i imaju široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, a u pčelarstvu se koriste za prihranu pčela te, nažalost, i za patvorenje meda.
glukozno-fruktozni sirup ; pčelarstvo
nije evidentirano
engleski
Production and properties of glucose-fructose syrup and application in beekeeping
nije evidentirano
glucose-fructose syrup ; beekeeping
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2-2.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla
2490-3159
Podaci o skupu
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
pozvano predavanje
17.11.2018-18.11.2018
Bihać, Bosna i Hercegovina