Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986808

Uloga crkvenog namještaja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj


Bilogrivić, Goran
Uloga crkvenog namještaja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj // Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014), 111 (2018), 331-382 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 986808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga crkvenog namještaja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj
(The role of church furniture in the communication of identity in early medieval Croatia)

Autori
Bilogrivić, Goran

Izvornik
Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014) (1849-5672) 111 (2018); 331-382

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ranosrednjovjekovna Hrvatska ; Karolinzi ; identitet ; predromanika ; predromanička arhitektura ; crkveni namještaj
(early medieval Croatia ; Carolingians ; identity ; pre-Romanesque ; pre-Romanesque architecture ; church furniture)

Sažetak
Ranosrednjovjekovna Hrvatska Kneževina nastala je i razvijala se u tijesnoj vezi s Franačkim Carstvom, a u takvom se kontekstu formirao i novi identitet lokalne elite dalmatinskoga zaleđa. U ranijem razdoblju ključnu ulogu u njegovu komuniciranju imali su luksuzni predmeti karolinške provenijencije prilagani u grobove, no od središnje trećine 9. stoljeća takva praksa uglavnom prestaje. U ovome se članku detaljno raspravlja o onome što je uslijedilo. Primarno o vremenu i kontekstu formiranja i razvoja Hrvatske Kneževine, o kneževskoj vlasti i njezinom nasljeđivanju. Navedeni se period pokazuje kao prilično turbulentan, s nerijetko nesigurnim položajem vladara i unutar vlastite države. U takvom kontekstu oslonac se tražio u Crkvi. Budući da se upravo na crkvenom namještaju nerijetko spominju imena vladara i drugih pripadnika elite, ali i etničke oznake, može se tvrditi kako je dio prakse komuniciranja njihova identiteta preseljen upravo u ovaj novi medij. U tom svjetlu analizira se izgradnja predromaničkih crkava, a osobito kamene oltarne ograde i njihove česte izmjene tijekom 9. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Povijest umjetnosti, ArheologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Goran Bilogrivić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bilogrivić, Goran
Uloga crkvenog namještaja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj // Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014), 111 (2018), 331-382 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bilogrivić, G. (2018) Uloga crkvenog namještaja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj. Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014), 111, 331-382.
@article{article, author = {Bilogrivi\'{c}, G.}, year = {2018}, pages = {331-382}, keywords = {ranosrednjovjekovna Hrvatska, Karolinzi, identitet, predromanika, predromani\v{c}ka arhitektura, crkveni namje\v{s}taj}, journal = {Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014)}, volume = {111}, issn = {1849-5672}, title = {Uloga crkvenog namje\v{s}taja u komuniciranju identiteta u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj}, keyword = {ranosrednjovjekovna Hrvatska, Karolinzi, identitet, predromanika, predromani\v{c}ka arhitektura, crkveni namje\v{s}taj} }
@article{article, author = {Bilogrivi\'{c}, G.}, year = {2018}, pages = {331-382}, keywords = {early medieval Croatia, Carolingians, identity, pre-Romanesque, pre-Romanesque architecture, church furniture}, journal = {Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (2014)}, volume = {111}, issn = {1849-5672}, title = {The role of church furniture in the communication of identity in early medieval Croatia}, keyword = {early medieval Croatia, Carolingians, identity, pre-Romanesque, pre-Romanesque architecture, church furniture} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BHA: Bibliography of the History of Art
  • Academic Search Complete
  • ERIH PLUS
  • SJR. SCImago Journal & Country Rank

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font