Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša (CROSBI ID 673230)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 475-479

Podaci o odgovornosti

Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku dalmatinske pramenke na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Uzorci su prikupljani kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica od početka veljače do sredine srpnja, tijekom dvije uzastopne godine. Povećanje udjela ukupnog kalcija u ovčjem mlijeku značajno je povećavalo tvrdoću (P < 0, 01) i sposobnost sinereze sirnog gruša (P < 0, 05). Tvrdoća i sposobnost sinereze sirnog gruša su se značajno (P < 0, 05) povećavale s povećanjem koncentracije ionskog kalcija u ovčjem mlijeku. Rezultati ovog istraživanja su također pokazali da je povećanje tvrdoće gruša značajno (r = 0, 36 ; P < 0, 01) povećavalo njegovu sposobnost sinereze.

kalcij, gruš, tvrdoća, sinereza

Rad je dio znanstveno istraživačkih projekata "Očuvanje i prepoznatljivost autohtonog bračkog sira" i „Unapređenje i prilagodba kvalitete ovčjeg mlijeka Dalmatinske pramenke kao temelj proizvodnje tradicijskih dalmatinskih ovčjih sireva“. Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.

engleski

Effect of calcium content in sheep milk on curd strength and syneresis

nije evidentirano

calcium, curd, strength, syneresis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

475-479.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5543

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija