Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša (CROSBI ID 673230)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku dalmatinske pramenke na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Uzorci su prikupljani kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica od početka veljače do sredine srpnja, tijekom dvije uzastopne godine. Povećanje udjela ukupnog kalcija u ovčjem mlijeku značajno je povećavalo tvrdoću (P < 0, 01) i sposobnost sinereze sirnog gruša (P < 0, 05). Tvrdoća i sposobnost sinereze sirnog gruša su se značajno (P < 0, 05) povećavale s povećanjem koncentracije ionskog kalcija u ovčjem mlijeku. Rezultati ovog istraživanja su također pokazali da je povećanje tvrdoće gruša značajno (r = 0, 36 ; P < 0, 01) povećavalo njegovu sposobnost sinereze.
kalcij, gruš, tvrdoća, sinereza
Rad je dio znanstveno istraživačkih projekata "Očuvanje i prepoznatljivost autohtonog bračkog sira" i „Unapređenje i prilagodba kvalitete ovčjeg mlijeka Dalmatinske pramenke kao temelj proizvodnje tradicijskih dalmatinskih ovčjih sireva“. Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.
engleski
Effect of calcium content in sheep milk on curd strength and syneresis
nije evidentirano
calcium, curd, strength, syneresis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
475-479.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska