Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a (CROSBI ID 673225)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Gregić, Maja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna ; Kristić, Jelena ; Bobić, Tina Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a / The added economic value of milk equine through food products within the European Union // 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Mioč, B., Širić, I. (ur.). Vodice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 204-205

Podaci o odgovornosti

Gregić, Maja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna ; Kristić, Jelena ; Bobić, Tina

hrvatski

Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a

Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.

mlijeko kopitara ; prerada ; tržište ; kobila ; magarica

nije evidentirano

engleski

The added economic value of milk equine through food products within the European Union

Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.

equine milk ; processing ; market ; mare ; donkey

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

204-205.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts

Mioč, B., Širić, I.

Vodice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija