Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986722

Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a


Gregić, Maja; Gavran, Mirna; Baban, Mirjana; Gantner, Vesna; Kristić, Jelena; Bobić, Tina
Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a // 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Mioč, B., Širić, I. (ur.).
Vodice: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 204-205 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a
(The added economic value of milk equine through food products within the European Union)

Autori
Gregić, Maja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna ; Kristić, Jelena ; Bobić, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Mioč, B., Širić, I. - Vodice : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019, 204-205

Skup
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17-22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mlijeko kopitara ; prerada ; tržište ; kobila ; magarica
(Equine milk ; processing ; market ; mare ; donkey)

Sažetak
Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA