Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a (CROSBI ID 673225)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gregić, Maja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna ; Kristić, Jelena ; Bobić, Tina
hrvatski
Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a
Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.
mlijeko kopitara ; prerada ; tržište ; kobila ; magarica
nije evidentirano
engleski
The added economic value of milk equine through food products within the European Union
Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.
equine milk ; processing ; market ; mare ; donkey
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
204-205.
2019.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts
Mioč, B., Širić, I.
Vodice: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska