Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA (CROSBI ID 425519)

Ocjenski rad | diplomski rad

Josić, Ivana KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA / Cvrtila, Željka (mentor); Shek - Vugrovečki, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Josić, Ivana

Cvrtila, Željka

Shek - Vugrovečki, Ana

hrvatski

KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA

U radu je opisana proizvodnja i kvaliteta mesnih pripravaka na bazi janjećeg mesa uz dodatak junetine. Meso je potjecalo od zdravih životinja, koje su odabrane na osnovu biokemijskih pokazatelja, odnosno nalaza serumskih bjelančevina creske ovce. Cilj je ovoga rada bilo utvrditi senzorske značajke te kemijski sastav i kakvoću pripravaka od mljevenog mesa na bazi janjetine kao inovativnog proizvoda na tržištu. Na osnovi biokemijskih pokazatelja odabrano je 8 životinja. Odabrana mlada janjad klaonički je obrađena u odobrenom klaoničkom objektu. Dobiveno meso je razvrstano (meso I., II. i III. kategorije), pohranjeno u hlađenu komoru i dio upotrijebljeno za proizvodnju mesnih pripravaka. U senzornoj analizi pljeskavice su ocjenjene zadovoljavajućim ocjenama. Količina vode u pljeskavicama s dodatkom janjećeg mesa kretala se između 71, 40 % i 74, 70 %, količina masti od 3, 63% do 5, 52%, ukupnih bjelančevina od 15, 87% do 21, 24% i količina pepela od 1, 50% do 2, 76%.

mesni pripravci, kvaliteta, janjetina

nije evidentirano

engleski

THE QUALITY OF MEAT PRODUCTS FROM LAMB

nije evidentirano

meat products, quality, lamb meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

08.02.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano