KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA (CROSBI ID 425519)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Josić, Ivana
Cvrtila, Željka
Shek - Vugrovečki, Ana
hrvatski
KVALITETA MESNIH PRIPRAVAKA OD JANJEĆEG MESA
U radu je opisana proizvodnja i kvaliteta mesnih pripravaka na bazi janjećeg mesa uz dodatak junetine. Meso je potjecalo od zdravih životinja, koje su odabrane na osnovu biokemijskih pokazatelja, odnosno nalaza serumskih bjelančevina creske ovce. Cilj je ovoga rada bilo utvrditi senzorske značajke te kemijski sastav i kakvoću pripravaka od mljevenog mesa na bazi janjetine kao inovativnog proizvoda na tržištu. Na osnovi biokemijskih pokazatelja odabrano je 8 životinja. Odabrana mlada janjad klaonički je obrađena u odobrenom klaoničkom objektu. Dobiveno meso je razvrstano (meso I., II. i III. kategorije), pohranjeno u hlađenu komoru i dio upotrijebljeno za proizvodnju mesnih pripravaka. U senzornoj analizi pljeskavice su ocjenjene zadovoljavajućim ocjenama. Količina vode u pljeskavicama s dodatkom janjećeg mesa kretala se između 71, 40 % i 74, 70 %, količina masti od 3, 63% do 5, 52%, ukupnih bjelančevina od 15, 87% do 21, 24% i količina pepela od 1, 50% do 2, 76%.
mesni pripravci, kvaliteta, janjetina
nije evidentirano
engleski
THE QUALITY OF MEAT PRODUCTS FROM LAMB
nije evidentirano
meat products, quality, lamb meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
08.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb