Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986339

„Samo jednom se ljubi“ i druge bajke o ljubavi: jesu li psiholozi imuni na njih?


Markanović, Dragana; Bagarić, Branka
„Samo jednom se ljubi“ i druge bajke o ljubavi: jesu li psiholozi imuni na njih? // Knjiga sažetaka 20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA - Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva / Brajša Žganec, A. ; Lopižić, J. ; Penezić, Z. (ur.).
Dubrovnik: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 290-290 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
„Samo jednom se ljubi“ i druge bajke o ljubavi: jesu li psiholozi imuni na njih?
("One True Love" and Other Myths on Love: Are Psychologists Immune?)

Autori
Markanović, Dragana ; Bagarić, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka 20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA - Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva / Brajša Žganec, A. ; Lopižić, J. ; Penezić, Z. - Dubrovnik : Hrvatsko psihološko društvo, 2012, 290-290

ISBN
978-953-55079-1-8

Skup
20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA - Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 07.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vjerovanja o ljubavi i partnerstvu, kognitivno-bihevioralni model, psiholozi ; zadovoljstvo vezom ; neralistična očekivanja
(( beliefs about love and partnership ; CBT model ; psychologists ; relationship satisfaction ; unrealistic expectations ))

Sažetak
Prema kognitivno-bihevioralnom modelu, vjerovanja koja imamo o sebi, drugim ljudima i svijetu oko nas utječu na naše emocije i djelovanje. Psiholozi, kao stručnjaci koji rade s ljudima, trebaju biti osobito svjesni vlastitih uvjerenja, jer ona mogu ometati njihovu objektivnost i smanjiti profesionalnu učinkovitost. Budući da u svojem radu često pomažu pojedincima i parovima koji imaju teškoće u partnerskim odnosima, moraju biti naročito osjetljivi na osobne percepcije, stavove, pravila, očekivanja i standarde koje ljubavna veza mora zadovoljavati da bi je doživljavali kvalitetnom i vrijednom. CILJ: Cilj ovoga istraživanja bio je provjeriti u kolikoj mjeri hrvatski psiholozi vjeruju u zablude o pravoj ljubavi i romantičnim odnosima, u koje od njih najviše vjeruju te razlikuju li se u tome od opće populacije. METODA: U istraživanju je sudjelovalo 170 diplomiranih psihologa i 300 sudionika drugih struka (nepsihologa) s područja cijele Hrvatske. Zadatak sudionika bio je naznačiti stupanj slaganja s nizom tvrdnji u Upitniku vjerovanja o pravoj ljubavi (Milivojević, 1995) i Revidiranoj skali vjerovanja o partnerskom odnosu (Beck, 1989). Također su prikupljeni sociodemografski podaci o sudionicima. REZULTATI I RASPRAVA: Istraživanje je pokazalo da psiholozi manje vjeruju u različite zablude o ljubavi i romantičnim odnosima te da su zadovoljniji svojim ljubavnim vezama nego nepsiholozi. Međutim, postoje neka specifična vjerovanja s kojima se u većoj mjeri slažu i psiholozi. Zanimljivo je istaknuti da su psiholozi manje skloni zabludama kada je riječ o općenitim uvjerenjima, dok su u svojim procjenama sličniji nepsiholozima kada se radi o njihovim osobnim vezama. ZAKLJUČAK: Iako su psiholozi značajno bolji od nepsihologa u prepoznavanju nerealističnih vjerovanja o ljubavi i partnerskim odnosima, čini se da postoje neka vjerovanja kojih su nešto manje svjesni. Psiholozi su stručnjaci kojima ljudi s kojima dolaze u profesionalni doticaj vjeruju, zbog čega je vrlo važno da trajno rade na identificiranju osobnih vjerovanja i njihovom razdvajanju od profesionalnih stavova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dragana Markanović (autor)

Avatar Url Branka Bagarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Markanović, Dragana; Bagarić, Branka
„Samo jednom se ljubi“ i druge bajke o ljubavi: jesu li psiholozi imuni na njih? // Knjiga sažetaka 20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA - Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva / Brajša Žganec, A. ; Lopižić, J. ; Penezić, Z. (ur.).
Dubrovnik: Hrvatsko psihološko društvo, 2012. str. 290-290 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Markanović, D. & Bagarić, B. (2012) „Samo jednom se ljubi“ i druge bajke o ljubavi: jesu li psiholozi imuni na njih?. U: Brajša Žganec, A., Lopižić, J. & Penezić, Z. (ur.)Knjiga sažetaka 20. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA - Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva.
@article{article, year = {2012}, pages = {290-290}, keywords = {( beliefs about love and partnership, CBT model, psychologists, relationship satisfaction, unrealistic expectations )}, isbn = {978-953-55079-1-8}, title = {"One True Love" and Other Myths on Love: Are Psychologists Immune?}, keyword = {( beliefs about love and partnership, CBT model, psychologists, relationship satisfaction, unrealistic expectations )}, publisher = {Hrvatsko psiholo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }