Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske (CROSBI ID 673163)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Barkijević, Matea ; Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Lasić, Dario ; Budeč, Maja ; Bubalo, Dragan
hrvatski
Analiza sastava šećera različitih vrsta meda s područja Hrvatske
Cilj istraživanja je bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te ga usporediti između nektarnih vrsta meda i meduna. Istraživanje je provedeno na 116 uzoraka uniflornog meda (kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i 28 uzoraka meduna. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Najviša prosječna vrijednost fruktoze bila je utvrđena u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze (33, 74 g/100 g) i glukoze (23, 18 g/100 g) bila utvrđena u uzorcima meduna. Turanoza i maltoza su bili utvrđeni u znatno manjim udjelima u svim istraživanim uzorcima, dok saharoza nije bila utvrđena u uzorcima meda od vriska.
sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Analysis of sugar composition in different honey types from Croatia
nije evidentirano
sugar composition ; HPLC ; honey types ; Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
336-341.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska