Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.) (CROSBI ID 673162)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jerman, Soledad-Dea ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija
hrvatski
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
Cilj ovoga rada bio je provesti kemijsku karakterizaciju propolisa prateći varijacije sastava propolisa unesenog na različite pozicije u košnici (plodište, medište) i tijekom proizvodne sezone primjenom metode FTIR-ATR spektroskopije. U razdoblju travanj-kolovoz 2018. prikupljeno je 90 uzoraka propolisa iz 5 pokusnih pčelinjih zajednica (Apis mellifera L.). Kvalitativnom obradom spektralnih podataka utvrđeno je kako radilice unose propolis sličnog kemijskog sastava na različite pozicije u košnici, kako postoji negativna korelacija između udjela balzamskih tvari i pčelinjeg voska u uzorcima propolisa prikupljenih na početku i na kraju sezone, te kako su radilice tijekom sezone unosile smolaste i balzamske tvari različitih biljnih vrsta.
propolis ; kemijska karakterizacija ; varijacije u sastavu ; FTIR-ATR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Chemical characterization and variations in the composition of propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.)
nije evidentirano
propolis ; chemical characterization ; compositional variations ; FTIR- ATR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
373-377.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 54 Croatian & 14 International Symposium on Agriculture
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska