Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda (CROSBI ID 425488)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petanjek, Zvjezdana Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda / Dolenčić Špehar, Iva (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Petanjek, Zvjezdana

Dolenčić Špehar, Iva

hrvatski

Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda

Bakteriocini su peptidi koji se sintetiziraju ribosomalno, a sintetizira ih većina bakterija. Djelovanje im može biti baktriostatsko ili baktericidno, te je najčešće usmjereno na srodne bakterijske vrste ili sojeve iste vrste. Većinu poznatih bakteriocina sintetiziraju bakterije mliječne kiseline, a neki od najbolje istraženih su nizin, pediocin, lakticin i enterocin. Mogu se koristiti kao biokonzervansi u proizvodnji mliječnih proizvoda u cilju sprječavanja rasta i razmnožavanja patogenih bakterija i bakterija uzročnika kvarenja, poboljšanja kvalitete i senzorskih svojstava sira te kao sredstvo za suzbijanje biofilmova u mljekarskim pogonima. Unatoč tome, danas se uz nizin komercijalno proizvodi još jedino pediocin PA-1/AcH, iako postoje i drugi, još nedovoljno istraženi bakteriocini, koji pokazuju potencijal primjene u proizvodnji mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda.

bakteriocini, bakterije mliječne kiseline, mliječni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzročnici kvarenja

nije evidentirano

engleski

Potential applications bacteriocins of lactic acid bacteria in production of dairy products

nije evidentirano

bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

07.02.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija