Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda (CROSBI ID 425488)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petanjek, Zvjezdana
Dolenčić Špehar, Iva
hrvatski
Potencijal primjene bakteriocina bakterija mliječne kiseline u proizvodnji mliječnih proizvoda
Bakteriocini su peptidi koji se sintetiziraju ribosomalno, a sintetizira ih većina bakterija. Djelovanje im može biti baktriostatsko ili baktericidno, te je najčešće usmjereno na srodne bakterijske vrste ili sojeve iste vrste. Većinu poznatih bakteriocina sintetiziraju bakterije mliječne kiseline, a neki od najbolje istraženih su nizin, pediocin, lakticin i enterocin. Mogu se koristiti kao biokonzervansi u proizvodnji mliječnih proizvoda u cilju sprječavanja rasta i razmnožavanja patogenih bakterija i bakterija uzročnika kvarenja, poboljšanja kvalitete i senzorskih svojstava sira te kao sredstvo za suzbijanje biofilmova u mljekarskim pogonima. Unatoč tome, danas se uz nizin komercijalno proizvodi još jedino pediocin PA-1/AcH, iako postoje i drugi, još nedovoljno istraženi bakteriocini, koji pokazuju potencijal primjene u proizvodnji mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda.
bakteriocini, bakterije mliječne kiseline, mliječni proizvodi, patogene bakterije, bakterije uzročnici kvarenja
nije evidentirano
engleski
Potential applications bacteriocins of lactic acid bacteria in production of dairy products
nije evidentirano
bacteriocins, lactic acid bacteria, dairy products, pathogenic bacteria, spoilage bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
07.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb