Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 986142

Kvaliteta i održivost salate kristalke


Dobričević, Nadica; Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Pliestić, Stjepan; Novak, Janja; Galić, Ante
Kvaliteta i održivost salate kristalke // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 251-255 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kvaliteta i održivost salate kristalke
(Quality and sustainability of the iceberg lettuce)

Autori
Dobričević, Nadica ; Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Janja ; Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019, 251-255

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.-22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lactuca sativa L., kvaliteta, plastenik, skladištenje, bioaktivni spojevi
(Lactuca sativa L., quality, greenhouse, storage, bioactive compounds)

Sažetak
Salata kristalka sorte “Exquise” uzgojena je na otvorenom i u zatvorenom prostoru OPG-a iz Murskog Središća s ciljem određivanja kvalitete i održivosti. Kvaliteta salate utvrđena je odmah nakon berbe te nakon 5 i 13 dana skladištenja na 6 °C i 86 % vlage zraka u rashladnom prostoru. Utvrđene su sljedeće vrijednosti kemijskog sastava: sadržaj suhe tvari 6, 39-8, 86 %, sadržaj ukupne topljive suhe tvari 2, 00-7, 33 %, sadržaj ukupnih kiselina 0, 06-0, 18 %, vrijednost pH 5, 47-5, 92, sadržaj vitamina C 11, 38-19, 54 mg/100 g svježe tvari, sadržaj ukupnih fenola 37, 79- 165, 84 mg GAE/100 g svježe tvari te antioksidacijski kapacitet 1, 04-2, 24 mmol TE/L. Rezultati bioaktivnih spojeva pokazali su značajne statističke razlike između načina uzgoja salate i kod vremena skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski