Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 985947

Kvaliteta i sadržaj informacija o stresu na internetskim stranicama prilikom pretraživanja na hrvatskom jeziku


Bagarić, Branka; Markanović, Dragana; Jokić- Begić, Nataša
Kvaliteta i sadržaj informacija o stresu na internetskim stranicama prilikom pretraživanja na hrvatskom jeziku // Medijska istraživanja, 24 (2018), 2; 49-68 doi:10.22572/mi.24.2.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta i sadržaj informacija o stresu na internetskim stranicama prilikom pretraživanja na hrvatskom jeziku
(Quality and Content of Information about Stress on Internet Pages when Searching in Croatian Language)

Autori
Bagarić, Branka ; Markanović, Dragana ; Jokić- Begić, Nataša

Izvornik
Medijska istraživanja (1330-6928) 24 (2018), 2; 49-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stres, kognitivno-bihevioralni model, internet, vjerovanja
(Stress, cognitive-behavioural model, internet, beliefs)

Sažetak
Internet postaje sve važniji izvor informiranja o zdravlju, pa tako i stresu, te može pridonijeti oblikovanju ili jačanju specifi čnih vjerovanja o stresu. Novija istraživanja pokazuju da negativna vjerovanja o stresu, primjerice vjerovanje da je stres štetan za naše zdravlje, mogu imati različite negativne posljedice. S druge strane, kratka edukacija o pozitivnim aspektima stresa dovodi do manje uznemirenosti i bolje izvedbe u stresnim situacijama. Ovi nalazi uklapaju se u kognitivno-bihevioralni model prema kojemu vjerovanja o stresu snažno utječu na emocionalne i ponašajne odgovore kada se pojavi stres. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti kvalitetu informacija o stresu na internetskim stranicama razumljivima hrvatskim govornicima te provjeriti je li stres u većoj mjeri prikazan kao štetan ili adaptivan. U tu svrhu pregledani su tekstovi o stresu na deset internetskih stranica, i to na prvih deset rezultata pretrage za riječ „stres” na Google tražilici. Na polovini internetskih stranica nije napisano tko je autor teksta, a na mnogima se mogu pronaći netočne informacije. Stres je na pregledanim stranicama uglavnom prikazan kao opasan i vrlo štetan po tjelesno i psihičko zdravlje, dok je opisu funkcionalnih aspekata stresa posvećeno šest puta manje riječi. Neki od savjeta za nošenje sa stresom teško su primjenjivi i mogli bi pojačati intenzitet stresa. Izloženost ovakvim sadržajima može dovesti do razvoja ili učvršćivanja negativnih vjerovanja o stresu. Zato je važno uključiti stručnjake u pisanje kvalitetnih psihoedukativnih tekstova o stresu na internetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Bagarić, Branka; Markanović, Dragana; Jokić- Begić, Nataša
Kvaliteta i sadržaj informacija o stresu na internetskim stranicama prilikom pretraživanja na hrvatskom jeziku // Medijska istraživanja, 24 (2018), 2; 49-68 doi:10.22572/mi.24.2.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bagarić, B., Markanović, D. & Jokić- Begić, N. (2018) Kvaliteta i sadržaj informacija o stresu na internetskim stranicama prilikom pretraživanja na hrvatskom jeziku. Medijska istraživanja, 24 (2), 49-68 doi:10.22572/mi.24.2.3.
@article{article, year = {2018}, pages = {49-68}, DOI = {10.22572/mi.24.2.3}, keywords = {stress, cognitive-behavioural model, internet, beliefs}, journal = {Medijska istra\v{z}ivanja}, doi = {10.22572/mi.24.2.3}, volume = {24}, number = {2}, issn = {1330-6928}, title = {Quality and Content of Information about Stress on Internet Pages when Searching in Croatian Language}, keyword = {stress, cognitive-behavioural model, internet, beliefs} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • LLBA: Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Social Planning/Policy & Development Abstracts (SOPODA)
  • Current Index to Journals in Education (CIJE)


Citati