Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biološko konzerviranje povrća (CROSBI ID 425415)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Harmadi, Kristina Biološko konzerviranje povrća / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Harmadi, Kristina

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Biološko konzerviranje povrća

Fermentirani proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani svjetske populacije na svim kontinentima. Danas postoje brojni primjeri kontrolirane fermentacije u konzerviranju i procesiranju hrane kao što su fermentirano povrće, ocat, mliječni i drugi proizvodi. Iako se opća načela i postupci za mnoge fermentirane proizvode od povrća baziraju na mliječnoj i octenoj kiselini koje svojom aktivnošću stvaraju bakterije, kvasci i plijesni, reakcije nisu kvantificirane za svaki proizvod, vrlo su složene i uključuju niz mikroorganizama, koji djeluju zajedno ili jedan za drugim, kako bi se dobio gotovi proizvod. Biološki konzervirano povrće ima veliki značaj u prehrani zbog svoje hranjive vrijednosti (vitamini, minerali, pigmenti, prehrambena vlakna), te zbog izuzetnih organoleptičkih svojstava. U radu su opisane najznačajnije vrste sirovina koje se konzerviraju ovom metodom, proces proizvodnje biološki konzerviranog povrća, te novije spoznaje o toj tehnologiji.

povrće ; konzerviranje ; bakterije mliječne kiseline ; proizvodi

nije evidentirano

engleski

Biological preservation of vegetables

nije evidentirano

vegetables ; preservation ; lactic acid bacteria ; products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija