Biološko konzerviranje povrća (CROSBI ID 425415)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Harmadi, Kristina
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Biološko konzerviranje povrća
Fermentirani proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani svjetske populacije na svim kontinentima. Danas postoje brojni primjeri kontrolirane fermentacije u konzerviranju i procesiranju hrane kao što su fermentirano povrće, ocat, mliječni i drugi proizvodi. Iako se opća načela i postupci za mnoge fermentirane proizvode od povrća baziraju na mliječnoj i octenoj kiselini koje svojom aktivnošću stvaraju bakterije, kvasci i plijesni, reakcije nisu kvantificirane za svaki proizvod, vrlo su složene i uključuju niz mikroorganizama, koji djeluju zajedno ili jedan za drugim, kako bi se dobio gotovi proizvod. Biološki konzervirano povrće ima veliki značaj u prehrani zbog svoje hranjive vrijednosti (vitamini, minerali, pigmenti, prehrambena vlakna), te zbog izuzetnih organoleptičkih svojstava. U radu su opisane najznačajnije vrste sirovina koje se konzerviraju ovom metodom, proces proizvodnje biološki konzerviranog povrća, te novije spoznaje o toj tehnologiji.
povrće ; konzerviranje ; bakterije mliječne kiseline ; proizvodi
nije evidentirano
engleski
Biological preservation of vegetables
nije evidentirano
vegetables ; preservation ; lactic acid bacteria ; products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek