Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje (CROSBI ID 425413)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Živić, Ana Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Živić, Ana

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje

Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih otopina hidrokoloida (guara i ksantana u koncentraciji od 0, 6%), kao i utjecaj hidrokoloida i šećera (saharoze, trehaloze, u koncentraciji od 50%), na termofizička svojstva punila od višnje pripravljena na bazi soka višnje. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Uspoređujući termičko ponašanje soka višnje sa otopinama guara i ksantana utvrđeno je da sok ima niže vrijednosti temperature i entalpije taljenja, entalpije kristalizacije, i više vrijednosti temperature kristalizacije od otopina guara i ksantana. U punilima sa saharozom dobivene su niže vrijednosti temperature staklastog prijelaza u odnosu na sustave sa trehalozom, što može poslužiti kao primjer važnosti dodatka trehaloze kod povećanja stabilnosti sustava, posebno u području temperatura staklastog prijelaza.

višnja ; hidrokoloidi ; šećeri ; termofizička svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of sugars and hydrocolloids on thermophysical properties of sour cherry fillings

nije evidentirano

sour cherry ; hydrocolloids ; sugars ; thermophysical properties, fillings

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

27.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija