Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera (CROSBI ID 425411)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Lorena
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida (guara, ksantana) i šećera (saharoze, trehaloze) u temperaturnom području od -60 °C do 140 °C. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Iz rezultata se može zaključiti da su temperature faznih prijelaza kod istovrsnih sustava bile niže, što je viši udio suhe tvari. U modelnim sustavima ksantan-trehaloza razlika u srednjoj (midpoint) temperaturi staklastog prijelaza između sustava (0, 6% ksantana + 30% trehaloze) i (0, 6% ksantana + 50% trehaloze) iznosila je 2 °C, a u sustavima guar-trehaloza pri istim koncentracijama i manja (1, 3 °C). U modelnim sustavima ksantan-saharoza pad srednje temperature staklastog prijelaza kod spomenutih koncentracija bio je 6, 2 °C, odnosno 6, 7 °C u sustavu guar-saharoza. Povećanjem udjela suhe tvari (dodavanjem šećera) došlo je do sniženja vrijednosti entalpija faznih prijelaza u svim uzorcima, a vrijednosti su niže u sustavima sa saharozom. U ispitivanim modelnim sustavima nije bilo značajne razlike u DSC parametrima između hidrokoloida.
guar ; ksantan ; trehaloza ; saharoza ; termofizička svojstva
nije evidentirano
engleski
The thermopysical properties of model systems of hydrocolloids and sugars
nije evidentirano
guar ; xanthan ; trehalose ; sucrose ; thermophysical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
21.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek