Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera (CROSBI ID 425411)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Novak, Lorena Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Novak, Lorena

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida i šećera

Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih sustava hidrokoloida (guara, ksantana) i šećera (saharoze, trehaloze) u temperaturnom području od -60 °C do 140 °C. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Iz rezultata se može zaključiti da su temperature faznih prijelaza kod istovrsnih sustava bile niže, što je viši udio suhe tvari. U modelnim sustavima ksantan-trehaloza razlika u srednjoj (midpoint) temperaturi staklastog prijelaza između sustava (0, 6% ksantana + 30% trehaloze) i (0, 6% ksantana + 50% trehaloze) iznosila je 2 °C, a u sustavima guar-trehaloza pri istim koncentracijama i manja (1, 3 °C). U modelnim sustavima ksantan-saharoza pad srednje temperature staklastog prijelaza kod spomenutih koncentracija bio je 6, 2 °C, odnosno 6, 7 °C u sustavu guar-saharoza. Povećanjem udjela suhe tvari (dodavanjem šećera) došlo je do sniženja vrijednosti entalpija faznih prijelaza u svim uzorcima, a vrijednosti su niže u sustavima sa saharozom. U ispitivanim modelnim sustavima nije bilo značajne razlike u DSC parametrima između hidrokoloida.

guar ; ksantan ; trehaloza ; saharoza ; termofizička svojstva

nije evidentirano

engleski

The thermopysical properties of model systems of hydrocolloids and sugars

nije evidentirano

guar ; xanthan ; trehalose ; sucrose ; thermophysical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

21.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija