Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 425410)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žižek, Viktorija
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi
U radu je opisana primjena modificirane atmosfere u pakiranju i skladištenju voća. Za uspješnu primjenu ove tehnologije potrebno je osigurati optimalni sastav atmosfere u pakiranju, koja se može postići aktivno ili pasivno. Ova tehnika temelji se na promjeni udjela plinova (CO2, N2, O2), kao i primjeni odgovarajuće ambalaže kako bi se produžila trajnost svježem voću, spremnom za neposredni konzum. Isto tako, kod minimalno procesiranog voća preporučene koncentracije plinova ovise o pojedinom proizvodu. Općenito se može reći da su tzv. fresh-cut proizvodi tolerantniji prema višim koncentracijama CO2 od cijelih plodova pakiranih u modificiranoj atmosferi. Da bi se održao određeni sastav atmosfere specifičan za pojedinu sirovinu, odnosno proizvod, upotrebljavaju se prikladni, u pravilu višeslojni plastični ambalažni materijali (filmovi - folije), koji su opisani u radu. Ovisno o izvoru inertnih plinova, ambalažnom materijalu, vrsti uređaja za pakiranje i načinu rada postoje brojne izvedbe pakiranja u modificiranoj atmosferi.
voće ; modificirana atmosfera ; pakiranje
nije evidentirano
engleski
Modified atmosphere packaging of fruits
nije evidentirano
fruits ; modified atmosphere ; packaging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
21.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek