Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 425410)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Žižek, Viktorija Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Žižek, Viktorija

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Pakiranje voća u modificiranoj atmosferi

U radu je opisana primjena modificirane atmosfere u pakiranju i skladištenju voća. Za uspješnu primjenu ove tehnologije potrebno je osigurati optimalni sastav atmosfere u pakiranju, koja se može postići aktivno ili pasivno. Ova tehnika temelji se na promjeni udjela plinova (CO2, N2, O2), kao i primjeni odgovarajuće ambalaže kako bi se produžila trajnost svježem voću, spremnom za neposredni konzum. Isto tako, kod minimalno procesiranog voća preporučene koncentracije plinova ovise o pojedinom proizvodu. Općenito se može reći da su tzv. fresh-cut proizvodi tolerantniji prema višim koncentracijama CO2 od cijelih plodova pakiranih u modificiranoj atmosferi. Da bi se održao određeni sastav atmosfere specifičan za pojedinu sirovinu, odnosno proizvod, upotrebljavaju se prikladni, u pravilu višeslojni plastični ambalažni materijali (filmovi - folije), koji su opisani u radu. Ovisno o izvoru inertnih plinova, ambalažnom materijalu, vrsti uređaja za pakiranje i načinu rada postoje brojne izvedbe pakiranja u modificiranoj atmosferi.

voće ; modificirana atmosfera ; pakiranje

nije evidentirano

engleski

Modified atmosphere packaging of fruits

nije evidentirano

fruits ; modified atmosphere ; packaging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

21.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija