Šećerni alkoholi (polioli) (CROSBI ID 425362)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Maglica, Matea
Jozinović, Antun
hrvatski
Šećerni alkoholi (polioli)
Šećer je neizostavan sastojak hrane, međutim pretjerana konzumacija istoga uzrokuje brojne štetne učinke za organizam, kao što su debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Saharoza je od davnina poznata kao najviše upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, kako zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Jedni od nutritivnih sladila su i polioli, koji imaju 50 % manju energetsku vrijednost od saharoze te se zbog toga mogu kombinirati s drugim niskokaloričnim sladilima što rezultira ukusnim manje kaloričnim proizvodima. Zbog niza dobrih karakteristika kao što su stabilnost pri visokim temperaturama, ugodan i neutralan okus, otpornost na djelovanje bakterija, polioli se, osim kao sladila, upotrebljavaju kao emulgatori, krioprotektori, sredstva za stabiliziranje i vezanje vlage. Najčešće upotrebljavani su isomalt, laktitiol, maltitiol, manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol, koji su opisani u ovome radu.
saharoza ; prirodni i umjetni šećeri ; polioli ; niskokalorična sladila
nije evidentirano
engleski
Sugar alchocols (polyols)
nije evidentirano
sucrose ; natural and artificial sugars ; polyols ; low calorie sweeteners
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
26.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek