Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Šećerni alkoholi (polioli) (CROSBI ID 425362)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Maglica, Matea Šećerni alkoholi (polioli) / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Maglica, Matea

Jozinović, Antun

hrvatski

Šećerni alkoholi (polioli)

Šećer je neizostavan sastojak hrane, međutim pretjerana konzumacija istoga uzrokuje brojne štetne učinke za organizam, kao što su debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Saharoza je od davnina poznata kao najviše upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, kako zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Jedni od nutritivnih sladila su i polioli, koji imaju 50 % manju energetsku vrijednost od saharoze te se zbog toga mogu kombinirati s drugim niskokaloričnim sladilima što rezultira ukusnim manje kaloričnim proizvodima. Zbog niza dobrih karakteristika kao što su stabilnost pri visokim temperaturama, ugodan i neutralan okus, otpornost na djelovanje bakterija, polioli se, osim kao sladila, upotrebljavaju kao emulgatori, krioprotektori, sredstva za stabiliziranje i vezanje vlage. Najčešće upotrebljavani su isomalt, laktitiol, maltitiol, manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol, koji su opisani u ovome radu.

saharoza ; prirodni i umjetni šećeri ; polioli ; niskokalorična sladila

nije evidentirano

engleski

Sugar alchocols (polyols)

nije evidentirano

sucrose ; natural and artificial sugars ; polyols ; low calorie sweeteners

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

26.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija