Modificirani škrobovi i njihova primjena (CROSBI ID 425361)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bošnjak, Martina
Jozinović, Antun
hrvatski
Modificirani škrobovi i njihova primjena
Škrob predstavlja jednu od glavnih nutritivnih makromolekula koja opskrbljuje ljudsku prehranu sa 70 - 80 % kalorija, a nalazi se kao skladišni polisaharid u raznim dijelovima biljaka. Osnovna gradivna jedinica škroba je α- D-glukoza koja je u škrobnoj granuli uklopljena u obliku amiloze i amilopektina. Nativni škrob je izrazito osjetljiv na određene procesne uvjete što ima negativan utjecaj pri proizvodnji, no zbog toga predstavlja izvrsnu sirovinu za modificiranje. Sam pojam „modifikacija“ asocira na promjenu, odnosno poboljšavanje određenih svojstava škroba koja dovode do neželjenih promjena. Modificirati se može na više načina, ovisno o tome kakav se škrob i za koju primjenu želi dobiti. Kao takav, zbog svojih jedinstvenih funkcionalnih i strukturnih svojstava ima velik značaj kako u prehrambenoj, tako i u mnogim drugim industrijama kao što su metalna, tekstilna, kozmetička, industrija papira itd.
škrob ; svojstva ; modifikacija ; primjena
nije evidentirano
engleski
Modified starches and their application
nije evidentirano
starch ; properties ; modification ; application
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
17.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek