Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modificirani škrobovi i njihova primjena (CROSBI ID 425361)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bošnjak, Martina Modificirani škrobovi i njihova primjena / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Bošnjak, Martina

Jozinović, Antun

hrvatski

Modificirani škrobovi i njihova primjena

Škrob predstavlja jednu od glavnih nutritivnih makromolekula koja opskrbljuje ljudsku prehranu sa 70 - 80 % kalorija, a nalazi se kao skladišni polisaharid u raznim dijelovima biljaka. Osnovna gradivna jedinica škroba je α- D-glukoza koja je u škrobnoj granuli uklopljena u obliku amiloze i amilopektina. Nativni škrob je izrazito osjetljiv na određene procesne uvjete što ima negativan utjecaj pri proizvodnji, no zbog toga predstavlja izvrsnu sirovinu za modificiranje. Sam pojam „modifikacija“ asocira na promjenu, odnosno poboljšavanje određenih svojstava škroba koja dovode do neželjenih promjena. Modificirati se može na više načina, ovisno o tome kakav se škrob i za koju primjenu želi dobiti. Kao takav, zbog svojih jedinstvenih funkcionalnih i strukturnih svojstava ima velik značaj kako u prehrambenoj, tako i u mnogim drugim industrijama kao što su metalna, tekstilna, kozmetička, industrija papira itd.

škrob ; svojstva ; modifikacija ; primjena

nije evidentirano

engleski

Modified starches and their application

nije evidentirano

starch ; properties ; modification ; application

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

17.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija