Nusproizvodi prerade ploda kakaovca (CROSBI ID 425359)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Blažević, Monika
Jozinović, Antun
hrvatski
Nusproizvodi prerade ploda kakaovca
U suvremenom svijetu teži se za što većim iskorištavanjem, kako glavnih sirovina tako i njihovih nusproizvoda. Cilj ovog rada je opisati mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda koji su nastali prilikom prerade ploda kakaovca. Svaki nusproizvod ima specifičan način daljnje obrade i svrhu uporabe. Tako se ljuska kakao ploda može koristiti osušena kao stočna hrana ili za proizvodnju biognojiva, a kada se spali iskorištava se za proizvodnju sapuna. Zbog velike količine šećera sok pulpe kakaovca može se koristiti za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, a pektin iz soka može se upotrijebiti kao sredstvo za želiranje. Kakao maslac dobiven iz odbačenih kakao zrna može se upotrijebiti za proizvode za lice i usne, a ljuska kakao zrna pri proizvodnji niskokalorične hrane, ali i kao zaštita poljoprivrednih usjeva. Stvaranjem velikih plantaža kakaovca ili osnivanjem poljoprivrednih zadruga olakšala bi se proizvodnja i prerada velike količine nusproizvoda na jednom mjestu.
kakaovac ; nusproizvodi ; prerada
nije evidentirano
engleski
By-Products of Cocoa Beans Processing
nije evidentirano
cocoa ; by-products ; processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
14.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek