Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nusproizvodi prerade ploda kakaovca (CROSBI ID 425359)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Blažević, Monika Nusproizvodi prerade ploda kakaovca / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Blažević, Monika

Jozinović, Antun

hrvatski

Nusproizvodi prerade ploda kakaovca

U suvremenom svijetu teži se za što većim iskorištavanjem, kako glavnih sirovina tako i njihovih nusproizvoda. Cilj ovog rada je opisati mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda koji su nastali prilikom prerade ploda kakaovca. Svaki nusproizvod ima specifičan način daljnje obrade i svrhu uporabe. Tako se ljuska kakao ploda može koristiti osušena kao stočna hrana ili za proizvodnju biognojiva, a kada se spali iskorištava se za proizvodnju sapuna. Zbog velike količine šećera sok pulpe kakaovca može se koristiti za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, a pektin iz soka može se upotrijebiti kao sredstvo za želiranje. Kakao maslac dobiven iz odbačenih kakao zrna može se upotrijebiti za proizvode za lice i usne, a ljuska kakao zrna pri proizvodnji niskokalorične hrane, ali i kao zaštita poljoprivrednih usjeva. Stvaranjem velikih plantaža kakaovca ili osnivanjem poljoprivrednih zadruga olakšala bi se proizvodnja i prerada velike količine nusproizvoda na jednom mjestu.

kakaovac ; nusproizvodi ; prerada

nije evidentirano

engleski

By-Products of Cocoa Beans Processing

nije evidentirano

cocoa ; by-products ; processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

14.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija