Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci (CROSBI ID 425358)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marinić, Gabrijela
Jozinović, Antun
hrvatski
Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
Pravi čajevi (crni, zeleni, bijeli i oolong) dobiju se od listića biljke čajevca Camellia sinensis koja se uzgaja na plantažama diljem Kine. U procesu proizvodnje bijelog čaja ne provodi se fermentacija, čaj se minimalno obrađuje te se upotrebljavaju najmlađi listići čaja koji obiluju kemijskim komponentama, a to su: voda, enzimi, polifenoli, aminokiseline, ugljikohidrati i ostali sastojci. Listići se najprije beru, a prije venuća i valjanja blago tretiraju parom kako bi se inhibirali enzimi. Na kraju se listići suše te čiste, sortiraju i pakiraju. Zdravstvene prednosti bijelog čaja uključuju smanjeni rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, doprinose poboljšanju oralnog zdravlja, pomaže u održavanju dobrog zdravlja te antioksidacijskim potencijalom može pozitivno djelovati na usporavanje starenja.
bijeli čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; zdravlje ; kemijske komponente
nije evidentirano
engleski
White tea: Production, chemical composition and health effects
nije evidentirano
white tea ; Camellia sinensis ; production ; health ; chemical components
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
08.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek