Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci (CROSBI ID 425358)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marinić, Gabrijela Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Marinić, Gabrijela

Jozinović, Antun

hrvatski

Bijeli čaj: Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci

Pravi čajevi (crni, zeleni, bijeli i oolong) dobiju se od listića biljke čajevca Camellia sinensis koja se uzgaja na plantažama diljem Kine. U procesu proizvodnje bijelog čaja ne provodi se fermentacija, čaj se minimalno obrađuje te se upotrebljavaju najmlađi listići čaja koji obiluju kemijskim komponentama, a to su: voda, enzimi, polifenoli, aminokiseline, ugljikohidrati i ostali sastojci. Listići se najprije beru, a prije venuća i valjanja blago tretiraju parom kako bi se inhibirali enzimi. Na kraju se listići suše te čiste, sortiraju i pakiraju. Zdravstvene prednosti bijelog čaja uključuju smanjeni rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, doprinose poboljšanju oralnog zdravlja, pomaže u održavanju dobrog zdravlja te antioksidacijskim potencijalom može pozitivno djelovati na usporavanje starenja.

bijeli čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; zdravlje ; kemijske komponente

nije evidentirano

engleski

White tea: Production, chemical composition and health effects

nije evidentirano

white tea ; Camellia sinensis ; production ; health ; chemical components

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

08.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija