Ljekovita svojstva cimeta (Cinnamomum verum) (CROSBI ID 425338)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Marina
Vinković, Tomislav
hrvatski
Ljekovita svojstva cimeta (Cinnamomum verum)
Cimetovac, lat. Cinnamomum verum, pripada porodici Lauraceae (lovori). Cimetovac je zimzeleno aromatično i začinsko drvo sa ljekovitim svojstvima. Podrijetlom je iz Šri Lanke. U Kini se spominje 2800. god. pr. Kr. te se smatra jednim od najstarijih začina. Blagotvorna djelovanja cimeta i upotrebu u tradicionalnoj medicini prepoznali su davno i Egipćani, Talijani i Portugalci. Tijekom rasta i razvoja, cimetovac zahtjeva temperature od 27 do 30°C s prosječnim padalinama od 1950 do 2100 mm godišnje. Pogoduju mu šljunčana, svijetla i pjeskovita tla. Preporuke uvođenja cimeta u svakodnevnu prehranu su zbog njegovih istaknutih ljekovitih svojstava, visoke energetske vrijednosti, visokoj koncentraciji vitamina, minerala kao i ugljikohidrata. Ljekovitost cimeta očituje se u njegovom visokom ukupnom sadržaju fitotvari (flavonoida, fenola, masnih kiselina i pojedinih hlapivih komponenti) čija je koncentracija najviše izražena u eteričnim uljima. Eterična ulja dobivaju se iz kore, lista i korijena cimetovca. Najvažnije komponente su transcimetaldehid, eugenol i linalol. Cimet ima jako antioksidativno, antimikrobno, antipiretsko, antiinflamatorno i antikarcerogeno djelovanje. Ispitivanja pokazuju da cimet pomaže kod liječenja dijabetesa, Alzheimerove bolesti i gastointestinalnih poremećaja.
cimetovac ; cimet ; ljekovita svojstva ; eterično ulje
nije evidentirano
engleski
Medicinal properties of cinnamon (Cinnamomum verum)
nije evidentirano
cinnamon tree ; cinnamon ; medicinal properties ; essential oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
20.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek