Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 260682)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Andabaka, Željko ; Petković, Fran Zvonimir ; Novak, Kristina ; Stupić, Domagoj ; Tomaz, Ivana ; Marković , Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Šikuten, Iva ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka
hrvatski
Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte ‘Grk’ (Vitis vinifera L.)
Grk bijeli sorta je vinove loze usko vezana za mjesto Lumbarda na otoku Korčuli. Jedna je od rijetkih sorata koja posjeduje funkcionalno ženski tip cvijeta. Zbog nepravilnosti u građi cvijeta te često sterilnog polena dolazi do lošije oplodnje. U grozdu se formiraju velike, sjemene bobe te male besjemene bobe – „pasoline”. Uslijed lošije oplodnje dolazi do većeg udjela pasolina u grozdu te nižeg priroda. Pretpostavlja se kako oplođene i neoplođene bobe imaju različita kemijska svojstva te se samim time izravno povezuje razina oplodnje i kvaliteta vina Grk. U ovom istraživanju utvrđen je kemijski sastav sjemenih boba i pasolina. Od polifenolnih spojeva pasoline su sadržavale značajno više koncentracije gotovo svih flavonoidnih spojeva, kumarinske kiseline, ferulinske kiseline te resveratrola. S druge strane, sjemene bobe bile su bogatije kaftarinskom, fertarinskom te kafeinskom kiselinom. Značajnih razlika u osnovnim pokazateljima kakvoće mošta nije bilo.
Grk bijeli, oplodnja, polifenoli, aromatski spojevi
nije evidentirano
engleski
The influence of fertilization on chemical composition of 'Grk bijeli' grapes (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
Grk bijeli, fertilization, polyphenols, aromatic compounds
nije evidentirano