Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod (CROSBI ID 486696)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Milotić, Aldo ; Knaus, Kristina ; Oplanić, Milan,
hrvatski
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod
U Istri se 10.138 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavi proizvodnjom grožđa i vina. Korištenje dropa za proizvodnju rakije dugogodišnja je tradicija u obiteljskim gospodarstvima. Način prerade grožđa, čuvanja i destilacije dropa, kao i način potrošnje utjecali su na stvaranje proizvoda s ustaljenim obilježjima tipičnog proizvoda ovog prostora (sadržaj alkohola, organoleptika). Godišnje ukupne količine dropa u Istri su oko 10.800 tona, ekonomska korist obiteljskih gospodarstava od korištenja dropa u ove svrhe nije zanemariva. Po svojim je osnovnim obilježjima istarska rakija slična nekim proizvodima koji su poznati na europskom tržištu. Odgovarajućom gospodarskom politikom te smišljenom marketinškom pripremom, istarska rakija bila bi još jedan od proizvoda koji bi se mogao uključiti na europsko tržište.
rakija; tipični proizvod; obiteljska poljoprivredna gospodarstva
nije evidentirano
engleski
Istrian brandies as the typical regional product
nije evidentirano
brandy; typical product; family farms
nije evidentirano
Podaci o prilogu
196-197-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Kolega, Ante
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
predavanje
05.06.2002-08.06.2002
Zadar, Hrvatska