Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 984445

Utjecaj agroekoloških uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.)


Bilandžić, Maja; Japundžić-Palenkić, Božica; Japundžić, Matija
Utjecaj agroekoloških uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.) // Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 2 (2011), 2; 115-122 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 984445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj agroekoloških uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.)
(Impact of agroecological condition on germination and quality of lettuce (Lactuca sativa L.))

Autori
Bilandžić, Maja ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Japundžić, Matija

Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu (1847-988X) 2 (2011), 2; 115-122

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
salata, agroekološki uvjeti, klijavost
(lettuce, agroecological condition, germination)

Sažetak
Salata (Lactuca sativa L.) je kultura koja se u agroekološkim uvjetima Hrvatske može na otvorenom proizvoditi gotovo cijele godine uz izbor odgovarajućih sorata i rokova uzgoja. Stoga se, ovisno o vremenu sjetve, klijanje sjemena odvija u različitim uvjetima temperature i agrokemijskih svojstava tla. Obzirom da je salata kultura osjetljiva na zaslanjenost supstrata, pH reakcija i zaslanjenost podloge za rast i klijanje sjemena mogu biti limitirajući činitelji u proizvodnji biomase. S ciljem utvrđivanja klijavosti i svojstava klijavosti, te kvalitete presadnica, u dva roka sjetve (30.3. i 8.4.2011.) postavljen je pokus uzgoja salate kultivara Atrakcija u plasteniku Veleučilišta u Slavonskom Brodu na tri supstrata s različitim EC i pH reakcijom u četiri ponavljanja. Statističkom obradom podataka utvrđena je statistički značajna razlika u energiji klijanja (F=7.227*) i standardnoj klijavosti (F=5.477*) na pokusu prvog roka sjetve, dok je u drugom roku sjetve utvrđena statistički značajna razlika u duljini hipokotila (F=5, 545*).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Slavonskom Brodu


Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžić, Maja; Japundžić-Palenkić, Božica; Japundžić, Matija
Utjecaj agroekoloških uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.) // Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 2 (2011), 2; 115-122 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bilandžić, M., Japundžić-Palenkić, B. & Japundžić, M. (2011) Utjecaj agroekoloških uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.). Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 2 (2), 115-122.
@article{article, year = {2011}, pages = {115-122}, keywords = {salata, agroekolo\v{s}ki uvjeti, klijavost}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Slavonskom Brodu}, volume = {2}, number = {2}, issn = {1847-988X}, title = {Utjecaj agroekolo\v{s}kih uvjeta na klijavost i kvalitetu presadnica salate (Lactuca sativa L.)}, keyword = {salata, agroekolo\v{s}ki uvjeti, klijavost} }
@article{article, year = {2011}, pages = {115-122}, keywords = {lettuce, agroecological condition, germination}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u Slavonskom Brodu}, volume = {2}, number = {2}, issn = {1847-988X}, title = {Impact of agroecological condition on germination and quality of lettuce (Lactuca sativa L.)}, keyword = {lettuce, agroecological condition, germination} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font