USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE (CROSBI ID 425237)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baranović, Vicko
Kružić, Petar
hrvatski
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE
Marikultura podrazumijeva uzgoj morskih organizama u moru ili bočatoj vodi. Za Hrvatsku i Jadransko more prepoznatljiv je uzgoj ribe i to lubina (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) komarče (Sparus aurata, Linnaeus kao dvije najzastupljenije riblje vrste u uzgoju. Riba je nutritivno visoko vrijedna namirnica. Bogata je bjelančevinama i mastima. Masti ribe sadrže masne kiseline potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija, a dijele se na zasićene i nezasićene. U periodu od 14. prosinca do 16. siječnja prikupljeni su uzorci prirodnih i uzgojenih brancina i komarča te su podjeljeni u tri različite masene kategorije. Hidrolizom i ekstrakcijom dobiveni su ukupni udjeli masti. Plinskom kromatografijom pripremljenih metilnih estera masnih kiselina (FAME) određen je sastav masnih kiselina te njihova koncetracija izražena kao postotak određene masne kiseline u 100 g masti te kao masa pojedine masne kiselina u 100 g uzorka. Uzorci uzgojene ribe bogatiji su nezasićenim masnim kiselinama u odnosu na uzorke prirodne ribe čemu najviše doprinosi visoka koncentracija linolne kiseline. Proveden je i anketni upitnik o konzumaciji ribe, čiji rezultati pokazuju učestalost konzumacije i preferencije ispitivača u odabiru ribe.
lubin, komarča, masne kiseline, prirodna riba, uzgojena riba
nije evidentirano
engleski
COMPARISION OF NUTRITIONAL VALUES BETWEEN FARMED AND WILD WISH
nije evidentirano
sea bass, white gilthead sea bream, fatty acids, wild fish, farmed fish
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
08.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb