Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983980

Izazovi integracije izbjeglica u hrvatsko društvo: stavovi građana i pripremljenost lokalnih zajednica


Ajduković, Dean; Čorkalo Biruški, Dinka; Gregurović, Margareta; Matić Bojić, Jelena; Župarić-Iljić, Drago
Izazovi integracije izbjeglica u hrvatsko društvo: stavovi građana i pripremljenost lokalnih zajednica, Zagreb: Vlada Republike Hrvatske, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, 2019 (monografija)


Naslov
Izazovi integracije izbjeglica u hrvatsko društvo: stavovi građana i pripremljenost lokalnih zajednica
(Challenges of Integrating Refugees into Croatian Society: Attitudes of Citizens and the Readiness of Local Communities)

Autori
Ajduković, Dean ; Čorkalo Biruški, Dinka ; Gregurović, Margareta ; Matić Bojić, Jelena ; Župarić-Iljić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Vlada Republike Hrvatske, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Grad
Zagreb

Godina
2019

Stranica
142

ISBN
978-953-7870-08-9

Ključne riječi
Integracija izbjeglica ; Hrvatska ; stavovi građana ; lokalne zajednice
(Integration of refugees ; Croatia ; public attitudes ; local communities)

Sažetak
Integracija i uključivanje osoba pod međunarodnom zaštitom (azilanata, izbjeglica) u društvo ostvaruje se u procesu njihova kontakta i interakcije s institucijama i građanima u lokalnim zajednicama u kojima se organizira njihov prihvat i smještaj. Pri tome je ostvarenje društvenih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih dimenzija integracije u lokalnim zajednicama posredovano aktivnostima različitih nacionalnih i lokalnih dionika u sustavu integracije. Stvaranje preduvjeta za upoznavanje hrvatskih građana s izbjeglicama iziskuje zajedničke napore svih dionika sustava i rad na informiranju i senzibiliziranju građana na prisutnost, prava i obveze osoba pod zaštitom, kako bi se prevenirale i ublažile moguće negativne pojave diskriminacije, isključivanja i marginalizacije, te kako bi osobe pod međunarodnom zaštitom postale prihvaćeni i integrirani članovi lokalnih zajednica i društva u cjelini. Stoga ovo istraživanje analizira kapacitete i izazove te procjenjuje resurse i potrebe jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave s obzirom na dosadašnje ili na buduće iskustvo prihvata i integracije osoba pod zaštitom. Osim toga, u ovom se istraživanju utvrđuju i stavovi hrvatskih građana prema osobama pod zaštitom te spremnost građana za prihvat i integraciju azilanata u njihove lokalne zajednice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Psihologija

Napomena
Knjiga je u potpunosti prevedena i na engleski jezik. https://ljudskaprava.gov.hr/UserDocsImages//dok umenti//Challenges%20of%20Integrating%20Refugee s%20into%20Croatian%20Society.pdfPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb,
Institut za društvena istraživanja , Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb