Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983720

Supramolekulski sustavi funkcionaliziranih polioksomolibdata – od sinteze do svojstava


Cindrić, Marina; Stilinović, Vladimir; Vrdoljak, Višnja
Supramolekulski sustavi funkcionaliziranih polioksomolibdata – od sinteze do svojstava // Knjiga sažetaka SupramolChem 2018 / Frkanec, Leo ; Namjesnik, Danijel ; Tomišić, Vladislav (ur.).
Zagreb: Institut Ruđer Bošković, 2018. str. 7-7 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Supramolekulski sustavi funkcionaliziranih polioksomolibdata – od sinteze do svojstava
(Functionalized polyoxomolybdate supramolecular systems - from synthesis to properties)

Autori
Cindrić, Marina ; Stilinović, Vladimir ; Vrdoljak, Višnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka SupramolChem 2018 / Frkanec, Leo ; Namjesnik, Danijel ; Tomišić, Vladislav - Zagreb : Institut Ruđer Bošković, 2018, 7-7

ISBN
978-953-7941-26-0

Skup
II. simpozij supramolekulske kemije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 12-12.12.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
polioksomolibdati, kompleksni kationi kobalta
(polyoxomolybdates, complex cobalt cations)

Sažetak
Istraživanja u području kemije polioksomolibdata započela su još u 19. stoljeću radom Berzeliusa koji je reakcijom amonijeva molibdata i fosforne kiseline dobio žuti talog amonijeva fosfomolibdata, (NH4)6PMo12O40, a koji od 1848. godine nalazi svoju primjenu u analitičkoj kemiji. Polioksomolibdati zbog svojih jedinstvenih struktura i interesantnih optičkih, elektronskih i magnetskih svojstava nalaze svoju primjenu u različitim područjima, primjerice kao modelni sustavi u homogenoj i heterogenoj katalizi, u medicini kao antitumorski i antivirusni reagensi, te kao magnetski materijali. Posljednjih dvadesetak godina intenzivno se provode istraživanja u području sinteze organsko-anorganskih supramolekulskih sustava u kojima polioksomolibdatni anioni služe kao građevne jedinice. U literaturi su opisane brojne kristaline supstancije građene od polioksomolibdatnih aniona i kompleksnih kationa prijelaznih metala, u čijim strukturama dominiraju O-H···O, N-H···O, C-H···O i O-H···N vezne interakcije, a koje su osnova supramolekulskog povezivanja. Od nedavno naša istraživanja usmjerena su na ispitivanje uvjeta nastajanja kompleksnih soli građenih od (poli)oksomolidatnog aniona i aminskih kompleksnih kationa kobalta(III), kao što su [Co(NH3)6]3+, [Co(en)3]3+, [CoC2O4(NH3)4]+ ili [CoCO3(NH3)4]+. Sustavno su ispitivani reakcijski uvjeti njihovog nastajanja i u tu svrhu su korišteni različiti molibdenovi i kobaltovi prekursori, varirane su njihove koncentracije kao i pH otopina. Primijenjeno je i nekoliko različitih sintetskih postupaka, kao što je hidrotermalna sinteza, klasična sinteza pri sobnoj i povišenoj temperaturi, mehanokemijska sinteza uz i bez dodataka otapala te starenje u atmosferi zasićenoj vodenom parom. Izoliran je veći broj kompleksnih soli građenih od (poli)oksomolibdatnih aniona, od {;MoO4};- do {;Mo22O72}; a u nekima od njih došlo je do povezivanja anionskih i kationskih jedinica vodikovim vezama i stvaranja supramolekulskih motiva. Svim produktima je određena molekulska i kristalna struktura difrakcijom rentgenskih zraka na monokristalnom uzorku i ispitana su im termička, spektroskopska, a u slučaju {;Mo22O72}; i katalitička svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-4221 - Metalosupramolekulske strukture i anorgansko-organski poliokometalatni hibridi (Višnja Vrdoljak, HRZZ)

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Cindrić, Marina; Stilinović, Vladimir; Vrdoljak, Višnja
Supramolekulski sustavi funkcionaliziranih polioksomolibdata – od sinteze do svojstava // Knjiga sažetaka SupramolChem 2018 / Frkanec, Leo ; Namjesnik, Danijel ; Tomišić, Vladislav (ur.).
Zagreb: Institut Ruđer Bošković, 2018. str. 7-7 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Cindrić, M., Stilinović, V. & Vrdoljak, V. (2018) Supramolekulski sustavi funkcionaliziranih polioksomolibdata – od sinteze do svojstava. U: Frkanec, L., Namjesnik, D. & Tomišić, V. (ur.)Knjiga sažetaka SupramolChem 2018.
@article{article, year = {2018}, pages = {7-7}, keywords = {polyoxomolybdates, complex cobalt cations}, isbn = {978-953-7941-26-0}, title = {Functionalized polyoxomolybdate supramolecular systems - from synthesis to properties}, keyword = {polyoxomolybdates, complex cobalt cations}, publisher = {Institut Ru\djer Bo\v{s}kovi\'{c}}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }