Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 425198)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dadić Ćućić, Mirna
Kušec, Goran
hrvatski
Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj
Svinje predstavljaju jednu od najvažnijih vrsta životinja za konzumaciju mesa i vrlo važan izvor proteina u svijetu i Republici Hrvatskoj. Svaka klaonica u kojoj se kolje više od 200 svinja tjedno obvezna je klasirati svinjske trupove prema pravilima kako to nalaže Europska Unija. Osnovna funkcija sheme klasiranja je stvoriti ponudu cijena koja je usporediva među članicama EU te sredstvo kojim se potiče uzgoj životinja od kojih je moguće proizvesti najkvalitetnije trupove kako za proizvođače, tako i za prerađivačku industriju. Klasiranje svinjskih trupova i polovica zasniva se na objektivnim metodama utvrđivanja the stvarnog postotka mišićnog tkiva, te procjenama mesnatosti, koje uključuju uporabu mjernih traka, ali i brojnih uređaja dostupnih na tržištu. Pri tome je kod izbora uređaja potrebno voditi računa o njegovoj pouzdanosti, jednostavnosti rukovanja, trajnosti, mogućnosti lakog povezivanja s računalom, kapacitetu klanja svinja u objektu u kojem se uređaj koristi, te naravno o njegovoj cijeni. U ovom radu dan je cjelokupni pregled uspostave sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica na liniji klanja uključujući sve segmente bitne za razumijevanje kako samog sustava tako i njegova doprinosa konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U radu je obrađena uloga i važnost svih sudionika koji pridonose provedbi sustava od njegova uvođenja pa do sadašnjeg trenutka, kao i svi bitni budući koraci koji se od njih očekuju na razini Europske unije.
svinja ; mesnatost ; trgovačke klase ; disekcija ; metode procjene
nije evidentirano
engleski
The role of the pig carcass grading system in increase of pig production competitiveness in the Republic of Croatia
nije evidentirano
pig ; leanness ; carcass grading ; dissection ; estimation methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
09.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek