Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 425198)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Dadić Ćućić, Mirna Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj / Kušec, Goran (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dadić Ćućić, Mirna

Kušec, Goran

hrvatski

Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj

Svinje predstavljaju jednu od najvažnijih vrsta životinja za konzumaciju mesa i vrlo važan izvor proteina u svijetu i Republici Hrvatskoj. Svaka klaonica u kojoj se kolje više od 200 svinja tjedno obvezna je klasirati svinjske trupove prema pravilima kako to nalaže Europska Unija. Osnovna funkcija sheme klasiranja je stvoriti ponudu cijena koja je usporediva među članicama EU te sredstvo kojim se potiče uzgoj životinja od kojih je moguće proizvesti najkvalitetnije trupove kako za proizvođače, tako i za prerađivačku industriju. Klasiranje svinjskih trupova i polovica zasniva se na objektivnim metodama utvrđivanja the stvarnog postotka mišićnog tkiva, te procjenama mesnatosti, koje uključuju uporabu mjernih traka, ali i brojnih uređaja dostupnih na tržištu. Pri tome je kod izbora uređaja potrebno voditi računa o njegovoj pouzdanosti, jednostavnosti rukovanja, trajnosti, mogućnosti lakog povezivanja s računalom, kapacitetu klanja svinja u objektu u kojem se uređaj koristi, te naravno o njegovoj cijeni. U ovom radu dan je cjelokupni pregled uspostave sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica na liniji klanja uključujući sve segmente bitne za razumijevanje kako samog sustava tako i njegova doprinosa konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U radu je obrađena uloga i važnost svih sudionika koji pridonose provedbi sustava od njegova uvođenja pa do sadašnjeg trenutka, kao i svi bitni budući koraci koji se od njih očekuju na razini Europske unije.

svinja ; mesnatost ; trgovačke klase ; disekcija ; metode procjene

nije evidentirano

engleski

The role of the pig carcass grading system in increase of pig production competitiveness in the Republic of Croatia

nije evidentirano

pig ; leanness ; carcass grading ; dissection ; estimation methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

09.11.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)