Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nacionalni identitet Mađara-rituali i svakodnevica u sjećanju/pamćenju pripadnika zajednice (Požeško-slavonska, Virovitičko- podravska, Bjelogorsko-bilogorska županija) (CROSBI ID 672492)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Babić, Dragutin Nacionalni identitet Mađara-rituali i svakodnevica u sjećanju/pamćenju pripadnika zajednice (Požeško-slavonska, Virovitičko- podravska, Bjelogorsko-bilogorska županija) // Zbornik Janković. 2018. str. 198-229

Podaci o odgovornosti

Babić, Dragutin

hrvatski

Nacionalni identitet Mađara-rituali i svakodnevica u sjećanju/pamćenju pripadnika zajednice (Požeško-slavonska, Virovitičko- podravska, Bjelogorsko-bilogorska županija)

Istraživanje je provedeno 2016. godine, a u istraživanju su korišteni kvalitativni polustrukturirani intervjui, sa pitanjima koja se odnose na njihov dolazak na prostore ove tri županije, zanimanja kojima su se bavili, ulogu mađarskog jezika u njihovoj svakodnevici i nacionalnom identitetu, poziciju i ulogu Mađara u Drugom svjetskom ratu, socijalističkom razdoblju, vremenu raspada jugoslavenske države, udrugama i školstvu, te još nekim aspektima svakodnevice Mađara na prostoru istraživanja. Kontakt sa intervjuiranima je uspostavljen posredstvom mađarskih udruga koje djeluju na spomenutom području što je istraživačima omogućilo lakšu komunikaciju sa ispitanicima i dobivanje odgovora koji će omogućiti slojevitiju spoznaju o statusu, identitetu, svakodnevici i asimilaciji pripadnika mađarske nacionalne manjine. Ukupno je intervjuirano 24 ispitanika, prema spolu 11 žena i 13 muškarca, rođenih između 1930. godine i 1973. godine. Kazivači su podrijetlom iz Male Pisanice, Velike Pisanice, Lasovca Gaja, Kreštelovca, Goveđeg Polja, Nove Ploščice, Dežanovca, Brekinske, Trojeglave, Lipika, Bedenika, Dišnika, Novog Gradca, Grbavca i Budakovca. Uz intervju, u elaboraciji ove problematike će se koristiti i arhivski dokumenti uz teorijske interpretacije rituala, svakodnevice te njihove veze sa pamćenjem/sjećanjem pripadnika nacionalne zajednice, u funkciji prijenosa, socijalne konstrukcije i čuvanja nacionalnog identiteta.

Mađari, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Velika Pisanica, national identity

nije evidentirano

engleski

The National Identities of the hungarian-the Rituals and Everday Life in the Memory of the Members of the Community (the Požeško-slavonska and Bjelovarsko-bilogorska counties)

nije evidentirano

Hungarians, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Velika Pisanica, national identity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

198-229.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik Janković

Podaci o skupu

Društvena zbivanja u Daruvaru i okolici

poster

12.05.2018-12.05.2018

Daruvar, Hrvatska

Povezanost rada

Sociologija