Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983307

ʺDosta je reći u Rimu da bi se reklo čitavom svijetu": Dubrovačka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stoljeća


Varezić, Nikša
ʺDosta je reći u Rimu da bi se reklo čitavom svijetu": Dubrovačka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stoljeća, Zagreb - Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2018 (monografija)


CROSBI ID: 983307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ʺDosta je reći u Rimu da bi se reklo čitavom svijetu": Dubrovačka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stoljeća
("Suffice to Say it in Rome to Have the Whole World Know": Dubrovnik Republic and the Holy See in the Sixteenth and Seventeenth Century)

Autori
Varezić, Nikša

Ostali urednici
Vekarić, Nenad

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku

Grad
Zagreb - Dubrovnik

Godina
2018

Stranica
392

ISBN
978-953-347-155-6

ISSN
1330-0741

Ključne riječi
Dubrovačka Republika, Osmansko Carstvo, Sveta Stolica, Svete lige, Kandijski rat, Morejski rat
(Dubrovnik Republic, Ottoman Empire, Holy See, Holy Leagues, Cretan War, Morean War)

Sažetak
Od svih vanjskopolitičkih čimbenika tijekom ranonovovjekovne povijesti Dubrovčani su na poseban način bili usmjereni prema Svetoj Stolici. Osim u prikazu dinamike i kvalitete međusobnih odnosa, svrha ove monografije ogleda se u nastojanju definiranja uvjetovanosti i smjernica koje su oblikovale dubrovačko-rimske relacije tijekom 16. i 17. stoljeća. Iako nikad nije spadala u red prvorazrednih političkih čimbenika, Dubrovačka Republika plijenila je pozornost iznimnim geostrateškim položajem. Dubrovački Senat tradicionalno je nalazio pouzdanu potporu u Rimskoj kuriji koja je, u okviru provedbe svojih vjerskih geopolitičkih planova tijekom 16. i 17. stoljeća, upravo u Dubrovniku nalazila značajnu logističku podršku. Idealna predodžba njihovih međusobnih odnosa stvorena je na primjeru političke zaštite od mletačkih aspiracija, koju su Dubrovčanima pružali rimski prvosvećenici uslijed brojnih izazova 16. stoljeća. Da bi se dobila jasnija slika međusobnih odnosa u tom razdoblju analizirane su geopolitičke uvjetovanosti koje definiraju dubrovačko-rimske relacije tijekom cinquecenta. Takav istraživački fokus nalazi se u komparativnom suodnosu s raščlambom šireg povijesnog konteksta koji je uvjetovao rimsko- dubrovačke odnose tijekom 17. stoljeća, a on bio je bitno drugačiji od onog koji se očitovao tijekom prethodnog razdoblja. Stoga se upućenost Dubrovačke Republike na papinski Rim, podjednako kao i angažman Svete Stolice s tim u skladu, prati u nekoliko različitih segmenata: inicijativama koje su imale u vidu političku zaštitu Republike tijekom Kandijskog rata, na poseban način tijekom dramatičnog perioda koji je uslijedio Velikom trešnjom 1667., upućujući i na svu kompleksnost međusobnih odnosa tijekom čitavog trajanja Morejskog rata. Zbog krajnje nezahvalne geopolitičke uvjetovanosti 17. stoljeća, diplomatski uspjesi Dubrovčana u velikoj su mjeri ovisili upravo o sposobnostima njihovih diplomatskih agenata, stoga je naročita pažnja usmjerena upravo onim iznimno sposobnim pojedinacima, koji su znali prepoznati potrebe Republike te iznaći učinkovita rješenja.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju

Varezić, Nikša
ʺDosta je reći u Rimu da bi se reklo čitavom svijetu": Dubrovačka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stoljeća, Zagreb - Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2018 (monografija)
Varezić, N. (2018) ʺDosta je reći u Rimu da bi se reklo čitavom svijetu": Dubrovačka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stoljeća. Zagreb - Dubrovnik, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.
@book{book, author = {Varezi\'{c}, N.}, collectioneditor = {Vekari\'{c}, Nenad}, year = {2018}, pages = {392}, keywords = {Dubrova\v{c}ka Republika, Osmansko Carstvo, Sveta Stolica, Svete lige, Kandijski rat, Morejski rat}, isbn = {978-953-347-155-6}, issn = {1330-0741}, title = {ʺDosta je re\'{c}i u Rimu da bi se reklo \v{c}itavom svijetu": Dubrova\v{c}ka Republika i Sveta Stolica tijekom 16. i 17. stolje\'{c}a}, keyword = {Dubrova\v{c}ka Republika, Osmansko Carstvo, Sveta Stolica, Svete lige, Kandijski rat, Morejski rat}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku}, publisherplace = {Zagreb - Dubrovnik} }
@book{book, author = {Varezi\'{c}, N.}, collectioneditor = {Vekari\'{c}, Nenad}, year = {2018}, pages = {392}, keywords = {Dubrovnik Republic, Ottoman Empire, Holy See, Holy Leagues, Cretan War, Morean War}, isbn = {978-953-347-155-6}, issn = {1330-0741}, title = {"Suffice to Say it in Rome to Have the Whole World Know": Dubrovnik Republic and the Holy See in the Sixteenth and Seventeenth Century}, keyword = {Dubrovnik Republic, Ottoman Empire, Holy See, Holy Leagues, Cretan War, Morean War}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku}, publisherplace = {Zagreb - Dubrovnik} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font