Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983113

Percepcija stručnjaka o svrsishodnosti sustava maloljetničkog pravosuđa


Mandić, Sabina; Dodig Hundrić, Dora; Ricijaš, Neven; Kuharić, Mirta
Percepcija stručnjaka o svrsishodnosti sustava maloljetničkog pravosuđa // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 39 (2018), 3; 1259-1283 doi:10.30925/zpfsr.39.3.4 (recenziran, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Percepcija stručnjaka o svrsishodnosti sustava maloljetničkog pravosuđa
(The View of Experts on the Effectiveness of the Juvenile Justice System)

Autori
Mandić, Sabina ; Dodig Hundrić, Dora ; Ricijaš, Neven ; Kuharić, Mirta

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 39 (2018), 3; 1259-1283

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Maloljetničko pravosuđe ; Zakon o sudovima za mladež ; centar za socijalnu skrb ; državno odvjetništvo ; sud za mladež
(Juvenile Justice System ; Youth Courts Act ; Centre for Social Welfare ; State Attorney’s Office ; Youth Court)

Sažetak
U ovom je radu prikazan dio rezultata istraživanja koje je provelo Povjerenstvo za praćenje i unaprjeđivanje rada tijela kaznenog postupka i izvršavanja maloljetničkih sankcija koje je osnovao ministar nadležan za poslove pravosuđa prema članku 127. stavku 1. Zakona o sudovima za mladež. Istraživanje je usmjereno na stjecanje uvida u percepciju pravosudnog sustava i međuresornu suradnju između državnih odvjetništava, sudova za mladež i centara za socijalnu skrb u kaznenim postupcima prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. U radu je naglasak na dijelu rezultata usmjerenih na različite aspekte funkcioniranja maloljetničkog pravosuđa. Glavni je cilj rada stjecanje uvida u perspektivu stručnjaka o svrsishodnosti sustava maloljetničkog pravosuđa, te istraživanje eventualnih razlika u njihovoj percepciji s obzirom na područje rada. Uzorak je obuhvatio 309 sudionika iz cijele Hrvatske, od čega 98 zaposlenih u državnim odvjetništvima, 82 na sudovima te 129 u centrima za socijalnu skrb. Rezultati ukazuju na umjereno zadovoljstvo funkcioniranjem maloljetničkog pravosuđa i pozitivnu percepciju hrvatskoga sustava, posebno u aspektima temeljnih načela i sadržaja zakonskih propisa te izricanjem/izvršavanjem izvaninstitucionalnih odgojnih mjera. Najmanji stupanj zadovoljstva izražen je u području izricanja/izvršavanja poluinstitucionalnih i institucionalnih maloljetničkih sankcija, pri čemu djelatnici državnih odvjetništava iskazuju najmanje zadovoljstvo, odnosno izražavaju najkritičniji stav, posebno u odnosu na djelatnike sudova za mladež. Rezultati su tumačeni u kontekstu potencijalnih praktičnih implikacija i mogućnosti unaprjeđenja sustava, ali i kao temelj za daljnja istraživanja ove teme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, Socijalne djelatnosti, Interdisciplinarne društvene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • LLBA: Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • DOAJ
  • HeinOnline
  • Political Science Complete (EBSCO)


Citati