Med i pčelinji proizvodi kao hrana i lijek (CROSBI ID 425118)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kubat, Monika
Bogut, Irella
Popović, Željko
hrvatski
Med i pčelinji proizvodi kao hrana i lijek
Med i pčelinji proizvodi višestruko su korisni za zdravlje čovjeka i koriste se prvenstvneo kao hrana i lijek. Med upotpunjuje ljudsku prehranu i njegovim korištenjem jačamo imunitet i štitimo organizam od bolesti te nam njegova svakodnevna konzumaacija omogućuje zdrav i dug život. U pčelinje proizvode osim meda ubrajamo i propolis, cvjetni prah, matičnu mliječ, vosak i pčelinji otrov. Oni sadrže antibakterijska, antibiotička i antianemična svojestva, a matična mliječ sadrži i vrlo vrijedan protutumorski i antimetastatički potencijal. Istraživanje je ispitalo znanje djece mlađe školske dobi o pčelama i medu te njihovim navikama konuzumacije meda. Anketa je pokazala da djeca posjeduju zadovoljavajuću količinu znanja o pčelama i medu. Utvrđeno je da više od 80% djece rado jede med, a najčešće ga konzumiraju u čaju, žlicom i na kruhu. Desetina njih ga jede svaki dan. Gotovo 40% njih med jede na tjednoj bazi, a jedna četvrtina na mjesečnoj bazi. Med skoro nikada ne jede četvrtina ispitane djece. Od drugih pčelinjih proizvoda djeca poznajau cvjetni prah, propolis i vosak.
med, pčelinji proizvodi, hrana, lijek
nije evidentirano
engleski
Honey and bee products as food and medicine
nije evidentirano
honey, bee products, food, medicine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
07.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Osijek